Politică

Lucrezi în ger? Vezi ce drepturi ai!

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/30/05 santier constructie bloc nou dorobantilor muncitori rp 03.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Angajatorii care nu respectă legea în ceea ce priveşte protejarea salariaţilor care lucrează în aer liber riscă amenzi cuprinse între 1500 şi 2500 de lei.</p>

Când e ger, salariaţii care lucrează în aer liber trebuie să primească până la un litru de ceai fierbinte pe zi şi să beneficieze de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, pe lângă echipamentul de protecţie.

Angajatorii care nu pot îndeplini aceste cerinţe pot opta pentru reducerea duratei de lucru.

Spaţii speciale pentru repaos


Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) informează că în perioadele cu temperaturi sub 20 grade Celsius sau temperaturi care, corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure condiţii minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber: distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb, acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile de microclimat corespunzător şi asigurarea echipamentului individual de protecţie.

În situaţia în care angajatorii nu pot asigura aceste condiţii, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, măsuri în vederea reducerii duratei zilei de lucru sau pentru întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţilor în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale, măsuri ce vor fi stabilite dacă temperaturile scăzute extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

Cum se plăteşte salariul?

De reţinut ar fi faptul că pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă. Totodată se vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată. Astfel, o variantă este ca timpul de lucru pierdut să fie recuperat în următoarele şase luni, cu menţinerea drepturilor salariale avute anterior. Angajatorul poate decide în schimb ca timpul pierdut să nu se recupereze, în acest caz acordarea drepturilor salariale făcându-se proporţional cu timpul efectiv lucrat.

Amenzi pentru angajatori

Instituţia atrage atenţia că angajatorul are obligaţia să ia măsuri pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme, trebuind să asigure examenul medical la angajare, precum şi controlul medical periodic pentru depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute şi să treacă, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau să reducă programul de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Sancţiunile contravenţionale care se pot aplica în astfel de cazuri sunt cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei, dar în cazul încălcărilor grave ale legislaţiei privind securitatea şi sănătatea angajaţilor, inspectorii de muncă pot dispune sistarea activităţii agenţilor economici până la remedierea măsurilor dipuse.

Ultimele Stiri
abonare newsletter