Politică

Parlamentarii Puterii nu mai vor „corn şi lapte“

<p>Mai mulţi parlamentari ai coaliţiei, cea mai mare parte deputaţi PDL, propun, printr-o iniţiativă legislativă, înlocuirea programului „Cornul şi Laptele" cu „pachetul alimentar” în limita unei valori zilnice de 1,17 lei/elev sau preşcolar, sumă care poate fi suplimentată de autorităţile locale, arată realitatea.net.</p>

 

Potrivit articolului 1 al propunerii legislative, „se acordă gratuit pentru elevii din învăţământul obligatoriu de stat şi privat, precum şi pentru copii preşcolari din grădiniţele de stat şi private, pachetul alimentar în limita unei valori zilnice de 1,17 lei/elev respectiv preşcolar. Limita valorică cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, distribuţie şi depozitare a acestora”. Sumele alocate pot fi suplimentate din bugetele proprii ale autorităţilor locale, din donaţii şi sponsorizări ale entităţilor interesate.

Potrivit propunerii, autorităţile locale vor repartiza sumele aferente pachetului alimentar unităţilor şcolare în funcţie de numărul de elevi, respectiv preşcolari. Părinţii, tutorii elevilor şi preşcolarilor îşi pot exprima în scris dorinţa de a renunţa la pachetul alimentar. De asemenea, iniţiativa prevede că la intrarea în vigoare a legii se abrogă actul normativ privind funcţionarea programului „Cornul şi Laptele”, mai arată realitatea.net.

Potrivit iniţiatorilor, programul actual nu mai corespunde realităţilor actuale şi tinde să nu-şi mai atingă obiectivele scontate. Bilanţul realizat în 2011 de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, a relevat o serie de disfuncţionalităţi care pun în pericol sănătatea copiilor. O altă deficienţă a programului este că neglijează, pe lângă componenta nutriţională, şi componenta educativă, se arată în expunerea de motive a legii.

Iniţiativa a fost înregistrată în luna noiembri noiembrie 2011, la Senat, în calitate de primă cameră sesizată.

Ultimele Stiri
abonare newsletter