Politică

UDMR vrea „consens“ cu Opoziţia

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/30/04-anticipate-laszlo borbely.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Maghiarii cred că astfel ar putea fi „liniștită vocea străzii“.</p>

UDMR se gândeşte la alegeri anticipate, PDL consideră că este „deontologic“ ca această temă să fie abordată mai întâi în coaliţie. UDMR va analiza săptămâna viitoare, în cadrul forurilor de decizie, oportunitatea declanşării alegerilor parlamentare anticipate, procedură care ar mai „linişti vocea străzii“ şi ar asigura un consens cu Opoziţia.

Declaraţia îi aparţine vicepreşedintelui politic al Uniunii, Laszlo Borbely. Potrivit Mediafax, el a precizat ieri că, având în vedere situaţia socio-politică actuală şi luând în considerare decizia Curţii Constituţionale, este necesar ca oportunitatea alegerilor parlamentare anticipate să fie supusă unei analize foarte serioase.

Borbely: „S-ar linişti vocea străzii“

Laszlo Borbely a declarat ieri că Uniunea nu se teme de alegerile anticipate, şi că este „convins de capacitatea de organizare a UDMR“ în acest sens. „În ultima perioadă, în cadrul Uniunii s-au formulat opinii pro şi contra pe acest subiect, dar între timp s-a schimbat situaţia. În opinia mea, s-ar mai linişti vocea străzii, în acelaşi timp am ajunge la un consens şi cu Opoziţia, reprezentanţii lor fiind cei care au lansat ideea alegerilor anticipate. Iar dacă vorbim cu toţii aceaşi limbă, nu rămâne decât să dăm drumul şi să organizăm alegeri parlamentare", a spus ministrul Borbely, citat de Mediafax.

Kelemen Hunor: „Declaraţia lui Laszlo Borbely este personală“


Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a precizat, în schimb că declaraţia lui Laszlo Borbely despre alegerile anticipate a fost una personală, şi nu făcută în numele Uniunii, o eventuală decizie privind alegerile anticipate urmând să fie luată de UDMR numai după discuţii în cadrul coaliţiei, mai arată Mediafax. El a explicat ieri că indiferent dacă alegerile vor fi la termen sau, eventual, se va ajunge împreună cu partenerii din coaliţie la o altă concluzie, „actualul Guvern şi actuala formulă guvernamentală trebuie să gestioneze treburile ţării până la alegeri, indiferent dacă vor fi în noiembrie sau la o altă dată în 2012“.

Comasarea alegerilor, neconstituţională

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis săptămâna trecută că legea privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare, în 2012 este neconstituţională. USL a sesizat Curtea Constituţională cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, după respingerea moţiunii de cenzură depuse după asumarea răspunderii Guvernului pe acest act normativ, reprezentanţii Uniunii menţionând că cer CCR „o atitudine de respect faţă de lege şi democraţie".

Ulterior, prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a declarat că decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea comasării alegerilor „determină foarte clar că alegerile locale vor avea loc în prima duminică a lunii iunie", iar parlamentarele vor fi „la timp". În schimb, fostul preşedinte al UDMR, vicepremierul Marko Bela, a arătat că alegerile locale trebuie organizate în termenul prevăzut iniţial, dacă motivaţia deciziei Curţii Constituţionale se referă la data acestor alegeri, urmând ca partidele să se consulte pentru a stabili data alegerilor parlamentare, respectiv pentru luna noiembrie sau mai devreme. Înainte de decizia Curţii Constituţionale, liderii coaliţiei au avut o şedinţă în care au concluzionat că nu pot fi de acord cu organizarea alegerilor anticipate, pe considerentul că o astfel de procedură, dacă ar fi iniţiată, nu ar putea fi încheiată decât în luna septembrie, mai arată Mediafax.

Frunzăverde: „Este necesară o discuţie în Coaliţie“


Tot ieri, prim-vicepreşedintele PDL, Sorin Frunzăvrede a declarat, asemenea liderului UDMR că o discuţie în coaliţie despre alegerile parlamentare anticipate, care să preceadă cele din interiorul partidelor, este un gest „elementar şi deontologic“. „Ar trebui să discutăm acest subiect, în coaliţie, în primul rând, pentru că guvernăm în această coaliţie. Politic, este elementar şi deontologic să avem o discuţie luni dimineaţa în coaliţie, înainte de a se consuma această discuţie în interiorul partidelor“, a declarat, prim-vicepreşedintele PDL, citat de Mediafax.

Ultimele Stiri
abonare newsletter