Politică

ITM: Atenție la contractele de muncă în străinătate

<p>Inspecția Muncii atrage atenția asupra câtorva aspecte la care trebuie să fie atenți cei care vor să încheie un contract de muncă în străinătate. Înainte de a merge la o agenție de plasare de forță de muncă, trebuie cerute date despre agenția respectivă la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).</p>

 

Persoanele care vor să muncească în străinătate trebuie să știe că agentul de ocupare a forţei de muncă trebuie să fie o societate românească ce are ca activitate principală „selecţia si plasarea forţei de muncă”, iar agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a încheia cu cetăţenii români contracte de mediere. Aceste contracte trebuie să conţină, printre altele, elementele principale privind tariful de mediere, durata contractului şi modul de soluţionare a eventualelor litigii. De asemenea, agenţii au obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba română.

Trebuie solicitate informații la ITM

Conducerea Inspecției Muncii subliniază că, înainte de a apela la serviciile unei societăţi comerciale ce are ca activitate principală „selecţia şi plasarea forţei de muncă”, solicitanţii locurilor de muncă din străinătate trebuie să solicite ITM în raza căruia activează societatea informaţii referitoare la înregistrarea firmei la ITM și sancţiunile aplicate, dacă a fost cazul.

De asemenea, trebuie să verifice dacă la semnarea unui contract individual de muncă în străinătate acesta cuprinde cel puţin următoarele elemente: ţara de reşedinţă, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresă, număr de telefon/fax, descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă şi de repaus, durata contractului individual de muncă, condiţiile de salarizare, condiţiile de transport, locuit, condiţiile de protecţie socială. În plus, conducerea Inspecției Muncii avertizează că persoanele fizice nu au dreptul să exercite activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate.

abonare newsletter