Politică

Comasarea alegerilor, neconstituţională

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/26/04-daniel buda.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Guvernul va aştepta motivarea hotărârii Curţii pentru a decide ca va face.</p>

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis ieri că legea privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare, în 2012 este neconstituţională.

În ceea ce priveşte localele, acestea se vor desfăşura la termen, odată cu expirarea mandatelor aleşilor locali, mai exact în vară. Reprezenatnţii Opoziţiei apreciază decizia CCR ca fiind „ultima lovitură pe care Guvernul Boc trebuie să o accepte“. Reprezentanţii Puterii „respectă şi nu comentează“ decizia CCR.

USL a sesizat Curtea Constituţională cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, după respingerea moţiunii de cenzură depuse după asumarea răspunderii Guvernului pe acest act normativ. Reprezentanţii Uniunii au menţionat atunci că cer CCR „o atitudine de respect faţă de lege şi democraţie", arată Mediafax. „Uniunea Social Liberală avertizează că respingerea moţiunii de cenzură, prin obligarea parlamentarilor Puterii să nu participe la vot, nu face decât să menţină România pe calea derapajului autoritarist pe care a intrat în ultimii ani. O analiză corectă ar trebui să ducă, în mod normal, la respingerea legii de către Curtea Constituţionala, instituţie căreia îi cerem, măcar acum, o atitudine de respect faţă de lege şi democraţie", susţinea, în 22 decembrie, Biroul de presă al PSD.

Argumentele Puterii

Guvernul şi-a angajat răspunderea asupra proiectului de lege privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, şedinţa Parlamentului în acest sens având loc în 15 decembrie 2011. Premierul Emil Boc a explicat atunci că participarea electoratului la vot este mai bună în cazul comasării alegerilor şi nu trebuie ignorat şi faptul că se face o economie bugetară „de cel puţin 20 milioane de euro”. Proiectul de lege nu prevedea şi reducerea numărului de parlamentari.

Opoziţia: Niciun argument nu stătea în picioare

Preşedintele PSD, Victor Ponta a precizat, ieri, după anunţarea deciziei CCR că aceasta „este ultima lovitură pe care Guvernul Boc trebuie să o accepte“ şi care „reprezintă o înfrângere catastrofală pentru Executiv“. „Decizia Curţii Constituţionale este ultima lovitură pe care Guvernul Boc trebuie să o accepte. Trebuie să demisioneze. Este o înfrângere catastrofală pentru Emil Boc, care trebuie să plece astăzi“, a afirmat liderul PSD, citat de Agerpres. În opinia sa, nu există o altă soluţie pentru Guvernul Boc după pronunţarea Curţii Constituţionale decât demisia.

Deputatul liberal Horea Uioreanu consideră, la rândul său că „era firesc să se ia o astfel de decizie“, pentru că „niciun argument al Puterii nu stătea în picioare“. „Nu cred că decizia Curţii Constituţionale va schimba cu ceva situaţia din stradă, mai exact gestul oamenilor care au ieşit în stradă. Niciun argument nu stătea în picioare, în privinţa comasării alegerilor. Este ilegal, nicăieri în Europa nu se fac alegeri comasate. Teoria că se fac economii de 20 de milioane de euro nu este valabilă. Doar la Centura Clujului au dispărut 150 de milioane de euro. Era firesc să se ia o asemenea decizie“, a declarat deputatul liberal pentru Monitorul de Cluj.

PDL nu comentează decizia

PDL a respectat şi respectă, ca de fiecare dată, deciziile Curţii Constituţionale a României (CCR), urmând să formuleze un punct de vedere după ce va apărea motivarea, a declarat ieri, democrat-liberalul Daniel Buda (foto), preşedinte al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor. „Aşa cum a făcut întotdeauna, PDL nu a comentat niciodată deciziile Curţii Constituţionale. Noi am respectat deciziile Curţii. Urmează să aşteptăm motivarea deciziei Curţii, după care vom formula un punct de vedere vizavi de următorul pas care poate fi făcut în această problemă“, a explicat Buda, citat de Agerpres.

Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor a amintit că, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, în momentul în care CCR declară o lege ca fiind neconstituţională aceasta nu mai poate fi aplicată. „Există dispoziţii legale care spun foarte clar că în momentul în care o lege este declarată neconstituţională ea nu poate fi aplicată. Problema este dacă în decizia sa Curtea s-a pronunţat pe o chestiune de procedură sau pe o chestiune de fond. De abia atunci vom şti soluţia ce ar trebui avută în vedere“, a mai spus Daniel Buda, citat de Agerpres.

Ultimele Stiri
abonare newsletter