Politică

Demisionează sau nu?

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/25/06-parlament.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Vezi până unde va merge Opoziţia cu ideea demisiilor în masă din Parlament.</p>

După ce Puterea a refuzat declanşarea de anticipate, reprezentanţii USL s-au gândit la varianta demisiei în masă din Parlament.

Propunerea a venit din partea liderului PNL, Crin Antonescu, care luni anunţa că parlamentarii liberali doresc ca deputaţii şi senatorii USL să demisioneze din funcţii.

Propunerea nu pare să îi fi încântat la fel de mult şi pe social democraţi, care iau în calcul şi varianta grevei generale. Reprezentanţii Puterii nu dau, în schimb prea multe şanse propunerii liberalilor, acuzându-i chiar că „forţează mâna“ PSD.

Primele demisii


Ludovic Orban a anunţat luni conducerea PNL că demisionează din funcţia de deputat. Fostul ministru şi-a depus demisia la preşedintele Crin Antonescu, la fel procedând şi Adriana Săftoiu sau Ciprian Dobre. „În legătură cu deciziile – Ludovic Orban a fost primul. După aceea mai mulţi colegi au făcut acelaşi lucru. A scris o demisie din Parlament, pe care nu a produs-o, deci nu a demisionat ca atare, ci mi-a încredinţat-o în calitate de preşedinte al partidului mandatându-mă să o folosesc, să o produc, să o anunţ public atunci când va fi cazul", a spus Antonescu, la finalul şedinţei de luni cu liberali. El a mai precizat însă că deocamdată nu s-a luat o decizie privind retragerea Opoziţiei din Parlament, urmând să aibă loc discuţii cu partenerii din USL, respectiv PSD şi PC. Şi liderul PSD, Victor Pontaa declarat, citat de Hotnews.ro că, la nivelul USL vor exista discuţii, „pentru a lua decizia corectă“.

Călian: „PNL trimite o săgeată PSD“


Democrat liberalii consideră că propunerea privind demisia în masă a parlamentarilor USL nici măcar nu va avea finalitate, iar cei din USL „trebuie să fie realişti“. Mai mult, chiar, potrivit unor reprezentanţi PDL, PNL forţează mâna celor din PSD, care de altfel nu au agreat prea mult nici participarea la mitingul de la Bucureşti, de săptămâna trecută. „După părerea mea, cei din PNL trimit o săgeată celor din PSD, opiniile în cadrul celor două formaţiuni politice sunt diferite. Nu cred că cei din USL vor demisiona. Nu există o finalitate, pentru că activitatea parlamentară va continua, nu se va ajunge aici şi este în dezavantajul lor. Dar în primul rând vreau să precizez că nu îmi doresc să se ajungă la situaţia în care să avem un Parlament nefuncţional“, a declarat deputatul PDL Petru Călian pentru Monitorul de Cluj.

Întrebat cum comentează ideea Opoziţiei de a-şi da demisia din Parlament în masă, preşedintele Senatului, Vasile Blaga (PDL), a declarat, la rândul său că se îndoieşte de faptul că reprezentanţii Opoziţiei vor pune în practică ideea de a-şi da demisia din Parlament. Potrivit acestuia, parlamentarii USL sunt conştienţi de faptul că prin demisia în bloc „nu rezolvă absolut nimic“. „Eu nu cred că vor duce până la sfârşit acest demers pentru că sunt oameni realişti care cunosc foarte bine procedurile Opoziţiei şi ştiu că nu rezolvă absolut nimic“, a spus Blaga.

Cordoş: „Poate fi demisie sau poate fi grevă“

Senatorul social democrat, Alexandru Cordoş susţine că Opoziţia „are datoria de a face toate demersurile“ pentru schimbarea situaţiei actuale, dar că nu s-a luat o decizie în privinţa demisiei în masă a parlamentarilor USL. „Aceasta este una dintre propuneri, dar în aceste zile forurile de conducere al USL vor lua o decizie. Poate aceasta va fi demisia parlamentarilor sau poate va fi grevă, vom face ce este necesar. Trebuie să vedem mai întâi ce vor face cei de la Putere în privinţa lucrurilor pe care noi le dorim, anticipate, demisia Guvernului şi a preşedintelui şi să dezbatem această chestiune şi cu sociatatea civilă, pentru a alege varianta cea mai bună pentru români“, a declarat Cordoş pentru Monitorul de Cluj.

Uioreanu „susţine acest gest“

Deputatul liberal Horea Uioreanu se declară unul dintre „susţinătorii acestui gest, al demisiei în masă“ a parlamentarilor Opoziţiei, pentru că, spune el, „trebuie făcut orice pentru dărâmarea puterii portocalii“. „Că suntem noi în Parlament sau nu, ei tot vor fura. Şi ei ar trebui să îşi dea demisiile, noi am propus asta, pentru că, aşa cum am susţinut de la început, ne dorim alegeri anticipate“, a declarat Uioreanu pentru Monitorul de Cluj.

abonare newsletter