Politică

Asigurarea la control!

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/23/03-blocuri piata cipariu bld titulescu rp.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Primăria promite să-i amendeze pe toți care nu își asigură locuința.</p>

Primăria Cluj-Napoca îi va amenda cu sume cuprinse între 100 și 500 lei pe cei care nu au încheiat o asigurare obligatorie a locuinței.

În perioada următoare, Primăria Cluj-Napoca va începe să îi verifice pe clujeni dacă și-au făcut o asigurare obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. Legea prevede că persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcţiile cu destinaţie de locuinţă din mediul rural şi urban, aflate în proprietatea acestora.

Potrivit Biroului Mass-Media al Primăriei Cluj-Napoca, verificarea se va face în trei etape. Astfel, în prima etapă, Primăria va transmite o scrisoare de înştiinţare, în a doua persoanele în cauză vor fi notificate cu un avertisment, iar în a treia etapă se va constata contravenţia şi se va aplica amenda contravenţională care poate fi cuprinsă între 100 și 500 lei.

„Menţionăm că nu intră sub incidenţa acestei legi persoanele juridice şi fizice care şi-au încheiat sau îşi vor încheia în perioada imediat următoare o asigurare facultativă a imobilelor cu destinaţie locuinţă în proprietate, care să acopere şi toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie”, au precizat reprezentanții Primăriei.

Cât costă asigurarea obligatorie a locuinței


Suma asigurată obligatoriu este de 20.000 euro pentru fiecare locuinţă de tip A (construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) -  pentru care prima obligatorie pe care o plăteşte proprietarul este de 20 euro. Asigurarea este de 10.000 de euro pentru fiecare locuinţă de tip B (construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic) - pentru care prima obligatorie pe care o plăteşte proprietarul este de 10 euro.

Proprietarii locuințelor trebuie să ia legătura cu un asigurator autorizat şi să încheie un contract de asigurare obligatorie a locuinţei împotriva dezastrelor naturale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter