Politică

Educaţia, sănătatea şi infrastructura, priorităţile Clujului pentru 2012

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/19/04-19sedinta-primarie.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Proiectul Someşului navigabil ar putea fi realizat în cooperare cu guvernul olandez.</p>

Bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2012 se axează pe trei piloni de bază: educaţie şi cultură, protecţie socială şi infrastructură şi dezvoltare urbană, a explicat ieri, primarul interimar al municipiului Cluj-Napoca, Radu Moisin.

Ce mai mulţi bani din cei 926.000.000 lei, cât este bugetul general, vor merge anul acesta înspre educaţie şi proiecte culturale, domenii care vor atrage 23,64 % din buget.

De asemenea, domeniul sănătăţii şi cel al protecţiei sociale va atrage peste 20% din buget. În ce priveşte infrastructura şi dezvoltarea urbană, aici va merge 22,49% din bugetul general, mai arată reprezentanţii primăriei. De asemenea, bani din bugetul local vor mai fi alocaţi unor domenii precum întreţinerea muncipiului şi ordine publică sau dezvoltare economică şi transport local.

Un milion de lei pentru Spitalul de Urgenţă

Primarul interimar al municipiului Cluj-Napoca a declarat ieri că Primăria se va asocia cu Consiliul Judeţean pentru construirea Spitalului de Urgenţă şi va contribui, pentru început cu un milion de lei. Mai mult, în acest sens se va alcătui şi un grup de lucru constituit din specialişti.

Viceprimarul Laszlo Attila a explicat, la rândul său că solicitarea adresată Ministerului Sănătăţii trebuie să vină din partea Consiliului Judeţean şi că suma de început alocată este doar orientativă.

„Am prevăzut pentru început o sumă de un milion de lei şi am alcătuit un grup de lucru care va fi condus de viceprimarul Laszlo Attila, care este şi medic, iar adjunct va fi directorul Spitalului Muncipal Cluj-Napoca, Nicolae Constantea. De asemenea, se vor alătura jurişti, economişti şi alţi specialişti pentru a merge cu o propunere concretă în Consiliul Local“, a precizat Moisin.

Proiecte culturale, în dezbatere

De asemenea, municipalitatea mai are în vedere, în acest an reabilitarea zonei Cetăţuia şi modernizarea acesteia, amenajarea unei păduri parc în zona Făget şi proiectul „Someşului navigabil“. Moisin a mai precizat că acestea trebuie dezbătute şi de clujeni pentru că, în definitiv, ei sunt beneficiarii proiectelor. „Astfel, pe lângă proiectul „Cluj-Capitală Culturală Europeană“, vrem să existe dezbateri şi în privinţa acestor trei noi subiecte, reabilitarea zonei Cetăţuia, Someşul navigabil şi amenajarea pădurii-parc Făget, chiar dacă nu ştim încă unde va fi exact“, a spus Moisin.

În ce priveşte proiectul Someşului navigabil, primarul interimar al municipiului Cluj-Napoca a precizat că primele discuţii concrete în acest sens au avut loc chiar ieri, la Cluj, cu ambasadorul Olandei. „Ambasadorul Olandei ne-a anunţat că printr-un program finanţat de Guvernul olandez este dispus să elaboreze o serie de studii premergătoare“, a mai spus Moisin.

abonare newsletter