Politică

Războiul aeroporturilor continuă

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/18/04-conferinta presedinte consiliu judetean alin tise rp 2.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Consiliul Județean Cluj dă în judecată Mureșul pentru concurență neloială.</p>

Consiliul Județean Cluj va da în judecată Consiliul Județean (CJ) Mureș pe care îl acuză de concurență neloială prin faptul că finanțează funcționarea Aeroportului Târgu-Mureș, aspect care nu este permis de lege. Datorită finanțării de la CJ Mureș, Aeroportul din Târgu-Mureș poate să practice tarife minime, ceea ce atrage operatorii de zbor și se creează astfel o concurență neloială.

Consiliului Județean Cluj vrea să acționeze în instanță mai multe hotărâri ale instituției omoloage din Mureș care prevăd alocarea de fonduri pentru funcționarea Aeroportului Târgu-Mureș. Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj a declarat că acest lucru este interzis de prevederile Consiliului Concurenței și este permisă alocarea de fonduri doar pentru investiții. „Am descoperit că Consiliul Județean Mureș subvenționează Aeroportul Târgu-Mureș și nu fac altceva decât să facă concurență neloială, ceea ce înseamnă că contravine legislației europene și prevederilor Consiliului Concurenței. Se cauzează astfel prejudicii tuturor aeroporturilor din zonă”, a declarat Alin Tișe. Potrivit acestuia, Consiliul Județean Mureș alocă fonduri pentru funcționarea efectivă a aeroportului, în timp ce Consiliul Județean Cluj alocă doar pentru investiții și din acest motiv, Mureșul merge pe tarife foarte mici.

Tișe a menționat că sindicatele de la Aeroportul Cluj au dat deja în judecată Consiliul Județean Mureș și urmează în curând să fie acționat și Consiliul Județean Cluj. Pe lângă acționarea în instanță, instituția clujeană va sesiza și Consiliul Concurenței și Curtea Europeană.

Aeroporturile din vecinătate riscă să rămână fără zboruri


Președintele Consiliului Județean Cluj a mai spus că există riscul ca Aeroportul din Târgu-Mureș să elimine orice concurență dacă vor continua această practică. „Mureșul, dacă va continua așa, va elimina, în timp, orice concurență și aeroporturile din jur nu vor mai avea zboruri pentru că toți operatorii privați vor merge la Mureș care are tarife foarte mici”, a explicat Tișe.

Taxele de aeroport, plătite de Consiliul Județean

Potrivit lui Alin Tișe, CJ Mureș plătește taxele de aeroport care ar trebui plătite de companiile de zbor și din acest motiv poate să le ofere acestora tarife minime.
Aeroportul din Târgu-Mureș are 200.000 de pasageri anual, în timp ce Aeroportul din Cluj a ajuns deja la 1 milion.

Ultimele Stiri
abonare newsletter