Politică

Ce a învățat Andreea Paul din actualele mișcări de protest?

<p /><img src="documente/stories/12_decembrie/30_ziua/andreea-paul.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />„Protestele recente din Piaţa Universităţii suscită, cum e şi firesc, reacţii diverse, atât din partea oamenilor politici, cât şi a oamenilor de presă sau a reprezentanţilor societăţii civile. Sunt formulate scenarii, unele credibile, altele fanteziste. Sunt dezbătute puncte de vedere diverse, uneori mai aprins, alteori mai aşezat”, scrie pe blogul său Adreea paul (Vass), consilier de stat al primului ministru.

„Câteva aspecte”, crede autoarea, „merită subliniate”.

„1. Criza economică recentă, ale cărei efecte se vor vedea multă vreme de acum înainte, nu poate fi rezolvată prin violenţă stradală. Cazul Greciei este concludent din acest punct de vedere. Protestele paşnice sunt absolut legitime. Distrugerile sau instigările la distrugere sunt doar păguboase.

2. Măsurile dure de austeritate, luate în încercarea de a minimiza efectele negative ale crizei şi de a crea premizele creşterii economice, au făcut ca România să se afle acum într-o situaţie mai bună decât multe alte state membre ale UE. Pentru ca faptul să se vadă mai repede şi temeinic şi în viaţa de zi cu zi a oamenilor obişnuiţi, e necesar ca eventualele erori să fie combătute cu argumente, contrastate cu proiecte alternative viabile şi rezolvate responsabil. Violenţa, verbală sau fizică, nu poate duce la nimic bun.

3. Mişcările de protest din aceste zile trebuie obligatoriu să constituie un avertisment serios pentru guvernanţi, ca de altfel şi pentru opoziţie. Trăim vremuri grele. Ca să le trecem cu bine, e nevoie de multă muncă, de multă responsabilitate şi de mult dialog. Social şi constructiv. Schimbarea nu vine din pasivitate sau prin invrajbire.

Se practică la noi, de foarte multă vreme, un joc periculos al dezinformării şi al învrăjbirii reciproce. Deşi nu este deloc uşor, sper să regăsim resursele necesare pentru a aborda sănătos lucrurile. Proaspata vizita la Iasi mi-a fost de mare folos pentru limpezirea ratiunii si pentru redescoperirea sensului.”

Ultimele Stiri
abonare newsletter