Politică

Opoziţia se detaşează discret de protestele de la Cluj

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/17/06-protest.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Reprezentanţii Opoziţiei de la Cluj susţin revendicările protestatarilor, dar nu se implică „direct“ în acţiunile acestora.</p>

Reprezentanţii Opoziţiei de la Cluj susţin că nu s-au implicat în vreun fel în organizarea protestelor din ultimele patru zile, dar nu exclud varianta de a discuta alăturarea în mod paşnic celor care au ieşit în stradă. Ieri, liderii USL au precizat că, la nivelul Uniunii s-a discutat varianta unui miting.

De cealaltă parte, reprezentanţii Puterii susţin că nu îşi doresc să facă presupuneri, dar că este probabil ca Opoziţia „să fi uzitat de scandalagii“. Toţi condamnă, la unison acţiunile violente din capitală.  

Gurzău: „Ce Opoziţie avem noi la Cluj?“

Democrat-liberalii clujeni consideră că principalii vinovaţi sau instigatori au fost reţelele de socializare şi media. Deputatul Adrian Gurzău susţine că este posibil ca Opoziţia „să fi uzitat de scandalagii“, mai ales în capitală, unde au fost violenţe. „Nu m-ar mira ca oamenii puşi la zid acum din Opoziţie, să se folosească de anumite mijloace pentru a ataca Puterea. Eu mă refer la dosarele marilor corupţi şi mai ales la faptul că se încearcă să se atragă atenţia de la subiectul gazelor. Însă oamenii au dreptul la opinie, acest drept este garantat de Constituţie este legal, dar când apelăm la violenţă, se încalcă principiile democratice. Acum, probabil că Opoziţia a uzitat de scandalagii... Însă să fim serioşi, ce Opoziţie avem noi la Cluj...? Cred că reţelele de socializare şi media au instigat. Iar dacă este să discutăm sincer, oamenii aceia care au ieşit la Cluj în stradă nici nu mai ştiau bine pentru ce erau acolo. Erau monarhişti, erau probabil reprezentanţi ai Opoziţiei sau simpatizanţi, erau cei care protestau împotriva proiectului de la Roşia, reprezentanţi ai Noii Drepte, mai erau şi susţinători ai U Cluj sau CFR, care nu cred că neapărat au fost îndemnaţi de cineva, poate erau şi reprezentanţi şi susţinători ai lui Tokes“, a explicat Gurzău, pentru monitorulcj.ro.

Deputatul PDL Petru Călian nu vrea să facă „nicio presupunere“, dar, spune el, „am recunoscut câteva persoane uitându-mă la protestatari, la televizor...“. „Dar atâta timp cât manifestă paşnic, nu este nicio problemă. Nu fac niciun fel de presupunere, că ar fi înregimentaţi politic, nici nu are rost să dăm exemple. Că ar fi din Opoziţie sau nu, reprezentanţi sau simpatizanţi. Până la urmă Clujul este un „sat cu blocuri, lumea se cunoaşte, oamenii se cunosc între ei. În ce priveşte mersul lucrurilor de acum încolo, sper şi îmi doresc să fie linişte“, a explicat parlamentarul clujean.

Opoziţia: „Vom discuta dacă ne vom implica direct“


Liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan şi deputatul liberal Horea Uioreanu susţin că dacă printre protestarii de la Cluj s-au aflat reprezentanţi sau simpatizanţi ai Opoziţiei, „nu i-a împins nimeni să iasă în stradă“. „Suntem alături de cei care protestează, şi mai ales de revendicările lor. Îi susţinem, dar nu ne-am implicat. Liderii politici nu au fost la Cluj. Avem în discuţie dacă să ne implicăm direct sau nu, la nivel naţional, discuţii între noi şi parteneriii din USL. Deci vor exista discuţii şi zilele acestea, dacă oamenii vor mai ieşi în stradă. Printre cei de acolo au fost probabil membri ai PNL, dar nu au fost trimişi de noi. Şi mai mult decât atât, nu suntem de acord cu violenţele, şi cu ceea ce s-a întâmplat la Bucureşti“, a spus Uioreanu pentru monitorulcj.ro. Social democratul Remus Lăpuşan spune că, până în acest moment USL nu s-a implicat în organizarea protestelor, iar dacă au fost reprezentanţi PSD şi PNL sau simpatizanţi, „au mers acolo în calitate de simpli cetăţeni“. „Singura implicare care poate veni din partea noastră este foarte simplă. Colegii din partid sunt şi ei cetăţeni şi au dreptul să se exprime. Toţi cei care au ieşit la Cluj în stradă sunt simpli cetăţeni care au dreptul să se exprime, la un punct de vedere şi nu trebuie să îi împărţim în categorii. În ce priveşte violenţele de la Bucureşti, cred că trebuie făcută o anchetă pentru a vedea exact cine i-a instigat pe acei oameni“, a spus Lăpuşan pentru monitorulcj.ro.

Ponta: „Am discutat varianta unui miting, dar trebuie să fim atenţi să nu fim acuzaţi de violenţe“

Liderul PSD Victor Ponta a declarat ieri că USL trebuie să evite posibilitatea ca actuala Putere să acuze Opoziţia pentru transformarea manifestaţiilor în acţiuni violente. „Am discutat cu Crin această variantă, dar trebuie să fim atenţi să nu dăm ocazia celor de la putere să acuze opoziţia pentru ceea ce s-a întâmplat, adică acţiunile violente. Noi trebuie să ne organizăm cât mai bine, pentru ca lucrurile să meargă în direcţia pe care o doreşte populaţia" , a spus Ponta, citat de Mediafax. El a mai precizat că liderii USL vor avea o şedinţă operativă în care va fi discutat şi acest subiect, miercuri dimineaţă. Conducerea PNL l-a mandatat pe preşedintele liberal Crin Antonescu să discute în USL organizarea unui „amplu miting" şi a unui marş de protest în Bucureşti, în zilele următoare.

PDL cheamă la dialog societatea civilă

PDL a decis ieri în Colegiul Director Naţional (CDN), să lanseze o campanie de dialog pe tema protestelor de stradă din Bucureşti şi din ţară, cu toate structurile importante ale societăţii civile, ale sindicatelor şi ale partidelor politice din Opoziţie, a anunţat purtătorul de cuvânt al PDL Sever Voinescu, la finalul CDN. Acesta a precizat că în condiţiile evenimentelor petrecute în aceste zile în ţară, şedinţa CDN a avut ca subiect central găsirea de soluţii la această problemă. Purtătorul de cuvânt al democrat-liberalilor a precizat că de dialogul cu societatea civilă se va ocupa prim-vicepreşedintele democrat-liberal Teodor Baconschi, de cel cu sindicatele - secretarul general al partidului Ioan Oltean, iar de invitarea la discuţii a partidelor din Opoziţie - preşedintele PDL, premierul Emil Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter