Politică

Angajament: Primăria Oradea îşi propune să ofere cele mai bune servicii din ţară

<p>Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan a declarat, luni, că instituţia pe care o conduce doreşte să asigure cele mai bune servicii publice din România, într-un proiect de îmbunătăţire continuă a acestora.</p>

 

„Ne angajăm faţă de orădeni să le oferim cele mai bune servicii din România. În acest sens, vom fixa termene şi etape de lucru, pentru a atinge performanţa, vom analiza şi vom implementa cele mai bune practici din ţară şi din Europa. Un principiu care stă şi va sta la baza acestui proiect este centrarea pe proces, care ne va arăta din câte operaţii e construită emiterea unui document, lucru extrem de important, deoarece într-o instituţie putem să creştem productivitatea doar dacă diminuăm timpii morţi”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Una dintre măsurile de diminuare a timpilor morţi, prevăzute de proiectul de îmbunătăţire a serviciilor publice oferite de Primăria Oradea este reducerea numărului de semnături necesare eliberării unui document. Dacă, până acum, se pierdeau între 3 şi 5 zile pentru semnarea diferitelor avize/autorizaţii de către mai mulţi funcţionari, acum numărul semnăturilor va fi redus la minimum şi apropiat la nivelul cel mai de jos, al responsabililor direct implicaţi.

Municipalitatea are în vedere pentru punerea în practică a acestui proiect de îmbunătăţire a serviciilor publice două abordări: una bazată pe inovaţie şi investiţii - deja pusă în practică prin crearea noului „Centru pentru relaţii cu publicul”, care adună toate serviciile primăriei la parter, cetăţeanul nemaifiind astfel purtat prin toată clădirea pentru rezolvarea diverselor probleme administrative şi alta bazată pe reducerea birocraţiei în exces şi încurajarea iniţiativei angajaţilor.

Avantajele realizării „Centrului pentru relaţii cu publicul” se reflectă şi în diminuarea reclamaţiilor, care veneau de la cetăţenii nemulţumiţi de serviciile oferite. Potrivit primarului, la începutul lunii februarie, în noul Centru vor mai fi amenajate două ghişee, unde anumite solicitări ce ţin de Urbanism vor fi rezolvate pe loc.

„Dacă o regularizare se realiza în 7-14 zile, acum aceasta se face pe loc. Certificatul de urbanism se emite în 5 zile, în loc de 14, iar autorizaţia de construcţie se eliberează în termen de 15 zile în loc de 30”, a precizat primarul Ilie Bolojan.

O altă măsură inovativă pusă în practică de municipalitate a fost mutarea înregistrării naşterilor, de la primărie la maternitate. Oradea a devenit unul din puţinele oraşe din România care are acest sistem, de care au beneficiat până acum peste 4.000 de părinţi, scutiţi în acest fel de un drum în plus până la primărie, necesar înregistrării naşterii copiilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter