Napi Hírek

Orbán Viktor Kolozsváron: „Arra bíztatom az erdélyi magyarokat, az RMDSZ-re szavazzanak!”. Magyarország miniszterelnöke szerint rosszabb a magyar-román viszony, mint a többi szomszéddal folytatott kapcsolatok

Magyarország miniszterelnöke arra buzdított Kolozsváron Kelemen Hunorral együtt tartott sajtótájékoztatóján, hogy az európai parlamenti választásokon az RMDSZ-re szavazzon minden erdélyi magyar.

Orbán Viktor Kelemen Hunor és az RMDSZ meghívására érkezett Romániába, három napot tölt itt Magyarország miniszterelnöke. A Sapientia EMTE tanulóival és az RMDSZ önkormányzati képviselőkkel találkozott, majd pár perc erejéig a sajtóval is párbeszédett folytatott szerdán Orbán Viktor.

Kelemen Hunor szövetségi elnök azt állítja „a világ legtermészetesebb dolga ha egymást segítjük”, az EP választás pedig remek alkalom a FIDESZ és az RMDSZ közötti kapcsolat megszilárdítására.


„Az Európai Unió rengeteget változott, gondoljunk bele honnan indult, hova jutott, idén ismét válaszút előtt állunk és Európa változni fog, ezt azok is belátják már, akik azt mondták minden rendben van. Minket is, románokat és magyarokat egyaránt érinteni fognak ezek a változások, egy okos ember pedig megpróbálja a változásokat befolyásolni, nem csak elszenvedni őket. Végre, sok-sok évtized után van egy hely ahol képviselni tudjuk a magyar érdekeket, ez az Európai Parlament. Csodát nem ígérünk, de elkezdtünk egy utat. Erős kárpát-medencei magyar képviseletre van szükség”, nyilatkozta Kelemen Hunor.

Orbán az RMDSZ-re szavazna erdélyi magyarként

„A FIDESZ stratégiai szövetséget ápol az RMDSZ-szel, elfogadtam az elnök úr meghívását, hogy a nagyszebeni Csúcs előtt és után együtt buzdítsuk az itt élő magyarokat arra, hogy résztvegyenek az EP-választásokon, ez a dolgom, ezért vagyok itt. Minden EP-választás komoly lehetőség a magyar nemzet számára. Arra szeretném bíztatni a Romániában élő magyarokat, a kettős állampolgárság tekintése nélkül, az RMDSZ-re adják le szavazatuk, így helyes magyar szempontból”, mondta Orbán Viktor.


Magyarország miniszterelnöke köszönetet mondott Romániának, hogy „az elmúlt négy esztendőben kiválóan védte Európa külső határait”, úgy érzi ezzel Románia kivívta magának a schengeni zónához való csatlakozást. Ugyanakkor azt is elmondta, szeretné, ha legalább annyira jó viszonyt ápolna Magyarország Romániával, mint teszi azt a szlovákokkal, horvátokkal, illetve szerbekkel.

„A legöregebbek sem emlékeznek arra, hogy mikor volt olyan jó a magyar-szerb viszony, mint manapság. A magyar-román kapcsolatról ez nem mondható el. Magyarország látványos megerősödésen megy keresztül, érezhető ütemben egyre jobban teljesít, így erőnket a jó szomszédokkal való kapcsolat javítására fordítjuk. Szerbia, Szlovákia, Horvátország sikeres országként tekint Magyarországra, én nagyon remélem, hogy a románokkal is ilyen jó kapcsolatot teremthetünk”, nyilatkozta Orbán.


A Néppárttal közös jövő elég kétes

A miniszterelnök elmondta: a FIDESZ nem kötheti össze a jövőjét az Európai Néppárttal (EPP), mivel az EPP stratégiai szövetségre készül az európai baloldallal, amely teljes egészében bevándorlás párti lett. Orbán azt állítja, a bevándorlás melletti politika több emberi élet kioltását eredményezi, „ott kell segíteni ahol baj van, nem idehozni a bajt”.

Kelemen Hunor szerint zavarja a román politikai pártokat (PNL) az RMDSZ jelenléte a Néppártban, viszont arra int: „ököllel nem lehet rendet teremteni Európában, kereszténydemokrata, konzervatív alapokra kell épiteni az európai reformokat”.


„Az RMDSZ nem kapott, nem kap és nem is fog kérni támogatást Magyarországtól, ez így van rendjén. Az erdélyi magyarság nem a románság ellensége, de még csak az ellenfele sem. Választási kampányban vagyunk, egy erős partnerséget tudunk felmutatni a FIDESZ-szel, a magyar embereket így tudjuk még inkább meggyőzni arról, hogy a magyar ügyeinket, dolgainkat mi tudjuk képviselni. Gyakran beszélünk Orbán Viktorral a román-magyar kapcsolatokról, a miniszterelnök érdeklődik, mi pedig elmondjuk az álláspontunkat”, nyilatkozta Kelemen Hunor.

Citește varianta în limba română a materialului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter