Napi Hírek

Elfogadta a parlament a 2019-es állami költségvetés tervezetét

Elfogadta pénteken a parlament a 2019-es állami költségvetést. A tervezetet 275 törvényhozó támogatta szavazatával, 122-en ellene voksoltak, ketten tartózkodtak.

A büdzsétervezet kormány által előterjesztett változatát több ponton is módosították a parlamentben. A törvényhozó testület elfogadta többek között Robert Sighiartău nemzeti liberális párti képviselő módosító indítványát, amelynek értelmében a két év alatti gyermekek esetében 200 lejről 300 lejre, a két év fölötti gyermekek esetében pedig 84 lejről 150 lejre nő a gyermeknevelési pótlék összege március 1-jétől.

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök szerint a gyermekpénz emelését csak a költségvetési deficit növelésével lehet fedezni, így a tervezetben eredetileg megszabott 2,55 százalékról 2,76 százalékra módosították az idei költségvetés becsült GDP-arányos hiányát.


Elfogadta a parlament Liviu Dragnea módosító javaslatát is, amely szerint a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) eredetileg előirányzott alapból elvontak 445 millió lejt, a Külügyi Hírszerző Szolgálattól 30 millió lejt, a kormányőrségtől pedig 50 millió lejt, és az összegeket átirányították az egészségügyi minisztériumhoz különféle országos programok finanszírozására.

Kiegészítették az oktatási minisztérium költségvetését is a Meleg ételt az iskolákba! elnevezésű program támogatása érdekében, az Állandó Választási Hatóság (AEP) és a pénzügyminisztérium büdzséje viszont csökkent.


Megszavazta a parlament a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselője, Ionuţ Simionca által előterjesztett módosítást is, amely szerint 5.360.000 lejjel támogatja a regionális fejlesztési minisztérium egy, a Beszterce-Naszód megyei Óradnán (Radna) építendő sportkomplexum munkálatait.

Citește AICI varianta în limba română a materialului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter