Napi Hírek

Hány órát kell dolgoznia az egyszerű kolozsvárinak, hogy kenyeret, sört vagy iPhone 8-ast vásároljon?

Ha valaha feltették már a kérdést, hogy mennyit kell gürcölniük a munkaszünet ideje alatt elfogyasztott kávéért, vagy éppenséggel a napi csomag cigarettáért, akkor a Monitorul de Cluj számításai választ adnak most erre.

Átlagárakat és béreket tekintve, egy minimálbérrel (1.263 lej) fizetett kolozsvári munkás nem kevesebb, mint 3 órát kell dolgozzon egy csomag dohányért, illetve egy gyors kávéért. Ezzel ellentétben, az átlagbérért (3.181 lej) dolgozó alkalmazott kicsivel kevesebb, mint egy óra alatt megszerzi a cigarettára és kávéra szánt pénzt.

Sokkal inkább aggasztóbb az, hogy a minimálbéres alkalmazott szinte félnapot dolgozik egy kilogramm hús áráért, a mindennapi kenyérért is több mint félórát kell gürcölnie.


Egy kolozsvári lakos teljes havi munkaideje minimum 169 óra, 7,47 lej jár minden óráért a minimálbéres alkalmazottaknak. 18,82 lejt keres óránként az átlagbérrel jutalmazott munkás, a Kolozs megyei regionális statisztikai igazgatóság adatai alapján (Direcţia Regională de Statistică Cluj).

Citește AICI varianta în limba română a materialului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter