Napi Hírek

A PSD nyerné az Európai Parlamenti választásokat. Csak negyede a szavazóknak jelenne meg biztosan az urnák előtt

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerne, igaz, kis előnnyel, ha most lennének az Európai Parlamenti választások, állapítja meg az felmérés, amelyet a Konrad Adenauer Alapítvány megrendelésére január 21-e és február 5-e között készített az INSCOP piackutató intézet.

A felmérés szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) a leadott voksok 27,8%-át szerezné meg, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) 26,7%, a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) 10%, az Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) 9,2% jutna, míg a Szabadság és Szolidaritás Pártja (PLUS) 7%-ot szerezne meg.

Megjegyezendő, hogy a felmérés azt megelőzően készült, hogy véglegesítették az USR-PLUS választási koalíciót (Szövetség 2020), ezért a két politikai alakulatot külön-külön mérték.


A Pro Románia Párt és az RMDSZ szintén átlépné a választási küszöböt, ezek a leadott szavazatok 6,6 illetve 5,1%-át szereznék meg. A Népi Mozgalom Pártra (PMP) az szavazók 4,4%-a, a Kereszténydemokrata Parasztpártra (PNȚCD) 1,5%-a, a Demokrácia és Szolidaritás Pártjára (DEMOS) pedig 0,8%-a voksolna.

2018 novemberéhez képest a PSD szavazóbázisa gyakorlatilag nem változott (27,4%), a PNL-é 2,6%-kal bővült, a többi pártoké nagyjából változatlan maradt.


A polgárok akaratát, hogy elmenjenek választani egy 1-től 10-ig tartó skálán mérték, ahol az 1-es azt jelenti, hogy „biztosan nem megyek el”, az 10-es pedig azt, hogy „biztosan elmegyek”. 11,7%-a a válaszadóknak teljesen kizárja, hogy elmegy a szavazásra, míg 26,1%-a biztosan jelen lesz.

A felmérés egy 1.080 személyből álló mintán készült, hibahatár 3%.


Citește AICI varianta în limba română a materialului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter