Monitorul Cartierelor

FOTO. Gunoaie aruncate pe lângă tomberoane într-un complex de lux din Mărăști

Colectarea selectivă nu funcționează în Cluj-Napoca. Oamenii se plâng de faptul că firmele de salubritate nu ridică la timp gunoiul, iar autoritățile locale spun că locuitorii nu selectează gunoiul.

 

 


Colectarea selectivă a deșeurilor nu merge atât de bine în Cluj-Napoca, iar de cele mai multe ori oamenii se plâng că gunoiul nu este ridicat la timp, iar centrele de depozitare dau pe dinafară.

 


Un cititor monitorulcj.ro ne-a trimis o fotografie cu un punct de colectare selectivă a deșeurilor din cartierul Mărăști, mai exact de pe strada Cibinului Nr.3. După cum se poate observa și în poză, gunoiul nu a fost ridicat de ceva timp, iar clujenii au lăsat totul pe lângă tomberoanele de colectare selectivă.

Nu este prima dată când există atfel de probleme la Cluj, unii oameni ba chiar dau vina pe firma de salubritate care ori întârzie, ori bagă totul într-un singur camion fără a selecta deșeurile.


Cum se face colectarea selectivă a deșeurilor?

Colectarea selectivă a deșeurilor de la asociații de proprietari (blocuri) și gospodării individuale (case) se face astfel:

În cartierele de blocuri (asociații de proprietari):


La punctele de colectare din zonele de blocuri, în containere/pubele/puncte menajere îngropate, personalizate pentru fiecare fracție:

- plastic/metal – galben
- hârtie/carton – albastru;
- sticlă – verde;
- deșeuri reziduale – negru;
La gospodăriile individuale (case): se va colecta în sacii de plastic colorați specific, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate. Deșeurile reziduale se vor colecta în pubela furnizată de operator.


Plasticul/metalul se colectează în recipientul galben (blocuri), respectiv sacul menajer galben (case).
Hârtia și cartonul se colectează în recipientul albastru (blocuri), respectiv sacul menajer albastru (case).
Sticla se colectează în recipientul verde (blocuri), respectiv sacul menajer verde (case).

Clujenii care nu respectă regulile colectării selective pe 4 fracții vor fi amendați cu sume între 1.000 și 2.000 de lei dacă sunt persoane fizice și cu sume între 20.000 și 40.000 de lei dacă sunt persoane juridice.

CITEȘTE ȘI:

FOTO. Așa arată noile puncte de colectare selectivă a gunoiului în Mănăștur: „Ideea nu e proastă. Populația e needucată”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter