Monitorul Cartierelor

Cinci oferte depuse pentru PUZ de amenajare hub educațional, spital, bază sportivă și pădure-parc în Borhanci

Cinci firme și asocieri de firme „se bat” pe proiectul Primăriei Cluj-Napoca de realizare a Planului Urbanistic Zonal pentru amenajarea unui hub educațional, spital, bază sportivă și pădure-parc în Borhanci.

 

 


Cinci oferte au fost depuse la licitaţia publică pentru „Planul Urbanistic Zonal şi Studiu de Fezabilitate pentru obiectivul de investiţii Dezvoltare infrastructura educationala si de sănătate, infrastructura sportivă si amenajare padure-parc în cartierul Borhanci”, lansată de Primăria Cluj-Napoca în februarie 2021.

 


Valoarea contractului este de 2,4 milioane de lei, fonduri bugetare, ofertele fiind în analiză până la data de 22 iulie 2021.Conform criteriilor de atribuire, componenta financiară valoarează 40%, iar cea tehnică - 60%. Au depus oferte:

- Re-Act Now Architecture, Kuibus George Mario Birou individual de Arhitectură, Agorapolis SRL;
- Vego Concept Engineering SRL;
- Asociere: Loftarhitectura (Leader), Eco Garden Construct SRL, Birou De Proiectare Strajan, Viadromos, Instal Utilities;
- Asociere: Daedalus Proiect (Leader), Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, Patrulius și Asociații,
- Asociere: MASSTUDIO (Leader), Beletage.


Studii de fezabilitate pentru hub educațional, pădure-parc și spital în Borhanci

Primăria doreşte de la firma câștigătoarea a contractului elaborarea de studii preliminare şi concept urbanistic şi arhitectural, PUZ, studiu geotehnic de detaliu, SF pentru străzi şi trotuare, SF pentru şcoală gimnazială, liceu, grădiniţă şi creşă, SF pădure-parc, SF bază sportivă, bazin de înot, unitate de sănătate. În caietul de sarcini se arată că Borhanciul s-a dezvoltat enorm în ultimii ani, însă infrastructura publică urbană nu „a ținut pasul” cu explozia imobiliară, cartierul având în prezent mare nevoie de infrastructură educațională, de sănătate și de sport, de parcuri și spații verzi și de infrastructură rutieră, velo și pietonală.

„Cartierul Borhanci a cunoscut o dezvoltare imobiliară importantă în ultimii ani, pe fondul reparcelării terenurilor agricole, și a construirii de noi locuințe, nedublată însă de o dezvoltare a elementelor urbane de integrare (spații publice – parcuri, piațete, spații pentru activități sportive și loisir) și a infrastructurii educaționale publice (creșă, grădiniță, școală generală, liceu), care să răspundă nevoilor locuitorilor.


La ora actuală nu există în cartierul Borhanci infrastructură publică educațională și sportivă publică, nici parc public amenajat. În cartierele învecinate, cât și în centrul orașului, structurile educaționale sunt aglomerate în mare parte de către locuitorii din noile cartiere apărute după 1990, ceea ce generează o serie de disfuncționalități, atât în ceea ce privește traficul generat de deplasarea către unitățile de învățământ, cât și calitatea procesului educațional (aglomerarea claselor). Pentru a ghida dezvoltarea cartierului Borhanci într-un mod sustenabil, modernizarea infrastructurii rutiere, realizarea de noi dotări publice, amenajarea de spații publice și spații verzi de calitate devin o prioritate”, se arată în documentul citat.

Realizarea unui hub educațional (școală, creșă, grădiniță), a unei baze sportive, a unei unități de sănătate (protonoterapie) și a unui parc-pădure în cartierul Borhanci se regăsește pe lista proiectelor pentru care documentația pentru licitație este în pregătire în 2021, fiind alocați bani de la bugetul local pentru realizarea proiectului.


Care sunt obiectivele urmărite?

- Creșterea calității și atractivității spațiilor publice, în favoarea unei mai bune calități a vieții, atât pentru locuitorii din cartierul Borhanci, cât și pentru vizitatori;
- Crearea unui hub educațional, a unei unități de sănătate, a unui bazin de înot, a unei baze sportive și a unei păduri-parc într-un perimetru actual neamenajat va prezenta un real interes pentru rezidenți și pentru ceilalți locuitori ai municipiului și nu numai;
- Calmarea, eficientizarea și reducerea, restricționarea traficului motorizat în favoarea dezvoltării unei rețele atractive și sigure de trasee pietonale și velo;
- Posibilitatea folosirii modului de transport în comun, care practic este cel mai eficient și și atractiv pentru a ajunge la destinația propusă, ținând cont de factori ecologici, economici și urbanistici;
- Asigurarea mobilității eficient pentru orice cetățean;
- Achiziționarea și instalarea stațiilor de reîncărcare a automobilelor electrice și hibrid;
- Crearea/ modernizarea/ extinderea sistemelor de închiriere biciclete;
- Plantarea de arbori și arbuști după criterii urbanistice, peisagistice și silvice.

Hub educațional în Borhanci

Crearea unui hub educațional în cartierul Borhanci face parte din strategia Primăriei Cluj-Napoca de creștere a numărului de locuri în creșele și grădinițele din municipiu. Hub-ul educațional cu parc și spații verzi ar urma să fie construit pe terenul de circa 76 de hectare, pe locul în care a fost gândit Cartierul Tineretului.

„Un proiect major al Clujului în ceea ce privește infrastructura educațională este de a avea un hub educațional în zona Borhanci, o zonă de dezvoltare și extensie a Clujului, care să cuprindă creșă, grădiniță, școală, liceu. Luăm în calcul un astfel de hub și în zona viitorului cartier Sopor. Dorim astfel să aducem toate facilitățile cât mai aproape de cetățean, la 20 de minute de mers pe jos, pe principiul Oraș pentru pietoni/Walkable city”, a declarat primarul Emil Boc, în cardul unei dezbateri publice, în octombrie 2020.

Reamintim că Primăria Cluj-Napoca a concesionat companiei Casarom un teren de 50 de hectare în zona Borhanci, iar în schimbul acestei concesiuni investitorul ar fi urmat să livreze municipalității 120 de locuințe sociale, 14 hectare de teren și ar fi viabilizat întregul teren. În 2008, Casarom trebuia să livreze primele locuinţe în Borhanci, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În total, ar fi trebuit să se construiască 1.200 de locuinţe, birouri şi spaţii comerciale într-o investiţie de 90 de milioane de euro.

CITEȘTE ȘI

Borhanci, gândit să fie cartier doar de case. Boc: „Configurația terenului nu mai permite. În alte zone putem face”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter