Monitorul Cartierelor

Podul Porțelanului, „în aer”. Diferit și-a încheiat contractul. Boc: „Se decide dacă se reface licitația”

Situație incertă în ceea ce privește Podul Porțelanului. Firmei Diferit i-a expirat termenul contractual, dar șantierul e în continuare „cufundat” în haos.

 

 


Primarul Emil Boc a discutat despre situația Podului Porțelanului, afirmând că deocamdată există o problemă în dezbatere.

 


„Speranța o să o descâlcească tehnicienii, pentru că e încâlcită problema. Acum sunt două soluții, una propusă de un expert, alta propusă de un alt expert. Firmei i-a expirat termenul contractual și se decide dacă se reface licitația pentru ce a mai rămas de făcut acolo și un expert își dă varianta finală pe soluțiile propuse. Acele complicații au apărut odată cu implementarea proiectului”, a declarat Emil Boc, la un post de radio local.

La scurt timp, au apărut reacții din partea societății civile, activiștii clujeni reproșându-i primarului faptul că nu a penalizat firma Diferit pentru situația șantierului. Lucrările la Podul Porțelanului au început în aprilie 2019 și au fost sistate la scurt timp, în toamna aceluiași an, din pricina unui zăcământ de sare, descoperit odată cu înaintarea lucrărilor. Anul trecut, lucrarea estimată inițial la 5,7 milioane de lei a crescut, prin votul consilierilor locali, la peste 7,1 milioane lei, dar Primăria nu a stabilit exact cum se va relua șantierul. Anul trecut, primarul Emil Boc s-a declarat „extrem de supărat” pe specialiștii care trebuiau să pună în practică proiectele stabilite la nivel strategic. Acesta a spuns că fiecare expertiză este contraexpertizată și de firmă, și de proiectanți, și „își bat joc” de proiect. 


Diferit, descalificată la licitația pentru modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu

Primăria Cluj-Napoca a relansat recent licitația pentru modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu și a celor adiacente, după ce la prima licitație a participat doar firma Diferit SRL, care a fost descalificată.

Contractul estimat la peste 38 de milioane lei, bani europeni, a fost relansat pe platforma SEAP (Sistemul Electronc de Achiziții Publice - n.red.) la finalul lunii ianuarie. Primarul Emil Boc, care a anunțat public că Diferit a fost descalificată, nu au oferit detalii despre motivul excluderii.


Diferit, amenințată cu „lista rușinii” pentru lucrările din Piața Lucian Blaga

Boc a mai amenințat firma Diferit legat de șantierul din Piața Blaga și a spus că, dacă nu va termina lucrările la timp, o va penaliza și o va introduce pe „lista rușinii”, o listă de firme „neserioase” care să nu mai poată participa la licitații publice. Ulterior, primarul a lăudat-o, chiar dacă nu a finalizat lucrările la șantierul din centrul Clujului la timp, însă susținând că lucrările realizate sunt „de calitate”. În schimb, primarul a anunțat public în repetate rânduri că a aplicat penalități, fără să spună însă valoarea acestora.

Vă reamintim că proiectul de pe strada Porțelanului, din cartierul Iris, include realizarea a două poduri peste râul Nadăș, unul care înlocuiește vechea structură care traversa râul și care va fi folosit de pietoni și bicicliști, respectiv unul destinat mașinilor, cu două benzi, care va avea 62 de metri lungime.


CITEȘTE ȘI

DECLARAȚIA ZILEI vine de la Cluj: „Dacă ar fi construit metroul, poate îl făceau mai repede!”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter