Monitorul Cartierelor

Dezastrul de la periferie. Strada ai cărei locuitori nu mai cer asfalt. S-ar mulţumi şi cu o lopată-două de “ceva”, orice - GALERIE FOTO

Modul haotic în care s-a construit în Cluj-Napoca de 20 de ani încoace se vede cel mai bine la periferie. Pe fiecare petic de pământ privat s-au ridicat case mai mari sau mai mici, după posibilităţi. Oamenii nu au ţinut cont de faptul că terenurile nu au utilităţi şi asfalt şi au construit frenetic.

Clujenii care au construit acum câţiva ani pe terenuri fără utilităţi au fost siguri că din moment ce pământul a fost introdus în intravilanul municipiului, în curând vor avea canalizare şi o stradă cu asfalt, ca la oraş. Dar lucrurile nu au evoluat aşa cum şi-au dorit, aşa că acum, la 10-20 de ani de când periferiile oraşului au devenit adevărate cartiere cu case şi blocuri, oamenii cer în continuare asfalt. Locuitorii de pe unele străzi şi-au pierdut speranţele că Primăria le va moderniza strada şi îi solicită lui Emil Boc o remorcă-două de pietriş ca să nu mai aibă atâtea gropi şi noroi când plouă.

Ar fi mulţumiţi şi cu lucrări de întreţinere a străzii

Pe strada Valea Fânaţelor, situată în spatele magazinului Auchan de pe bulevarul Muncii, se vede foarte bine că fiecare a construit cum a vrut pe terenuri fără utilităţi. Strada nu a văzut asfalt niciodată, deşi oamenii s-au plâns de nenumărate ori administraţiei publice locale. După ce ani la rând au solicitat modernizarea străzii, dar nu au fost luaţi în seamă de conducerea Primăriei, acum s-ar mulţumi şi cu câteva lopeţi de pietriş sau orice altceva numai să mai ţină drumul o vreme. “Strada Valea Fânaţelor devine impracticabilă. Partea cu asfaltul am înțeles-o, dar câteva lopeți de ceva, orice nu se poate pune aşa să mai ţină până la anul?”, i-a scris Viorel Rauca primarului Emil Boc. Bărbatul a ataşat şi câteva fotografii care arată dezastrul de pe Valea Fânaţelor.


“Vă aducem din nou în atenţie situaţia catastrofală a străzii Valea Fânaţelor (cel puţin cei 700 m de la intersecţia cu strada Oaşului. Vă rugăm să aveţi în vedere lucrări de reabilitare a drumului. Recunoaştem că în asfaltarea drumului nu sperăm. Vă rugăm să ne comunicaţi pe această cale ce demersuri trebuie să facem ca solicitarea noastră să fie luată în seamă”, îi scria Cristina Rusu, primarului Emil Boc, în urmă cu câteva săptămâni, pe o platformă online pentru sesizări şi reclamaţii.

Asfaltarea depinde de un credit

În primăvară, primarul Emil Boc a adus în discuţie asfaltarea străzilor de la periferia municipiului. Declara atunci că Primăria trebuie să ia un credit ca să poată moderniza arterele respective. Dacă creditul va fi obţinut anul acesta, oricum strada Valea Fânaţelor nu va fi asfaltată mai devreme de 2017-2018, în cel mai bun caz. Licitaţiile pentru proiectare şi executare a lucrărilor durează mult de obicei, apar contestaţii ceea ce duce la amânări peste amânări. “Noi vrem să contractăm anul acesta un credit, undeva la 25-30 de milioane de euro, în funcție de cât ne va permite comisia de la București de aprobare a plafoanelor împrumuturilor contractate de administrația locală. Așa ne vom putea ocupa de asfaltarea restului străzilor din intravilan rămase neasfaltate”, a declarat primarul în primăvară, făcând referire la Valea Fânaţelor şi Sopor.


Valea Fânaţelor este a doua cea mai lungă stradă din Cluj-Napoca. Are o lungime de 5,2 kilometri şi doar primii 800 de metri au fost asfaltaţi pe vremea comunismului, după cum spun localnicii. Doar la intrarea pe stradă este canalizare şi iluminat public.

Cea mai lungă stradă din municipiu este Calea Sopor cu 7,4 kilometri, într-o stare la fel de proastă ca şi Valea Fânaţelor.  

abonare newsletter