Monitorul Cartierelor

Ungurii "zboară” de pe statuia lui Baba Novac

Statuia lui Baba Novac din centrul oraşului a fost vandalizată de două ori în decurs de două luni.

Acum, Primăria trebuie să se consulte cu alte instituţii pentru a afla dacă cuvântul „unguri” are ce căuta pe soclul statuii.

Anul trecut, în toamnă, persoane necunoscute au dat jos cuvântul „unguri” din textul inscripţionat pe soclul statuii lui Baba Novac, ulterior soclul fiind reparat prin repunerea cuvântului lipsă. Ulterior, la începutul lunii februarie a acestui an, fapta s-a repetat: cuvântul „unguri” a dispărut din nou. De atunci, nicio autoritate locală nu a făcut nimic pentru repararea soclului, deşi au trecut aproape două luni de la fapta respectivă. Acum, textul inscripţionat arată astfel: “Căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în chinuri groaznice de către … în data de 5 februarie 1601. S-a ridicat acest monument spre cinstirea memoriei sale, în anul 1975”.


Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au declarat că specialiştii din cadrul instituţiei se consultă cu alţi colegi de la Direcţia Judeţeană de Cultură pentru a afla dacă mai trebuie sau nu repus cuvântul „unguri” pe soclul statuii. “Vă informăm că s-a solicitat punctul de vedere cu privire la conţinutul textului al Comisiei de Monumente a Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional Cluj”, au declarat reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Repararea soclului revine în sarcina Serviciului Spaţii Verzi, Monumente Istorice şi Ecologie Urbană din cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei, care are ca obiect de activitate lucrările de reparaţii curente, reparaţii capitale, reabilitarea şi restaurarea monumentelor istorice (statui, busturi, ansambluri şi grupuri statuare, plăci comemorative etc.) şi de for public, precum şi lucrările de întreţinere (curăţire, monitorizare şi inventariere).

Ultimele Stiri
abonare newsletter