Educație

Bursele sociale și de performanță au fost dublate. Aproape 20.000 de elevi beneficiază de burse semestrul acesta

Consilierii locali au aprobat luni dublarea cuantumului burselor sociale și de performanță pentru elevii din Cluj-Napoca.

 

 


În ședința Consiliului local de luni a fost aprobat un proiect de hotărâre ce prevede dublarea cuantumului burselor socialeși a celor de performanță pentru eleviii din municipiul Cluj-Napoca. 

 


Astfel, bursa de performanță a ajuns la 300 de lei pe lună, de la 150 de lei, bursele de ajutor sociale au crescut de la 100 de lei, la 200 iar bursele de studiu au ajuns la 120 de lei, crescând cu 10 lei. Burse de merit au rămas la valoare.

Bursele ajung până la 300 de lei

„Am dublat cuantumul burselor sociale și de performanță. Ziua educației aduce la Cluj-Napoca vești bune pentru elevi și pentru calitatea procesului educațional din oraș. În ședința de ieri a Consiliului local au fost aprobate atât majorarea cuantumului burselor pentru anul școlar 2021-2022 cât și numărul de burse pentru primul semestru al acestui an școlar.19.467 de elevi vor beneficia de burse în primul semestru, iar cuantumul burselor a fost majorat astfel:


- burse de performanță: de la 150 lei la 300 lei

- burse de merit: 120 lei


- burse de studiu: de la 110 la 120 lei

- burse de ajutor social: de la 100 la 200 lei


Investițiile în educație, în școli, sprijinul pentru elevi și părinți reprezintă o prioritate pentru municipalitate. În Cluj-Napoca, 20% din impozitele și taxele locale sunt reinvestite în educație: infrastructură educațională, burse școlare, transport gratuit, echipamente educaționale moderne sau autobuze școlare pentru transportul elevilor”, a transmis primarul Emil Boc.

Amnedament USR la bugetul local

Pentru creșterea burselor sociale și de merit a pledat, încă din decembrie anul trecut, consilierul local USR Alexandra Oană, care susține că bursele școlare ar trebui să reprezinte un stimulent pentru performanța elevilor și protecție socială pentru elevii din medii defavorizate.

Un amendament propus de partid la proiectul de buget propunea schimbarea algoritmului prin care se acordă bursele școlare pentru o recompensare mai eficientă a elevilor:

„Unul dintre amendamentele USR-PLUS la bugetul local propune un nou algoritm de acordare al burselor axat pe recompensarea mai eficientă a rezultatelor elevilor și pe diminuarea obstacolelor socio-economice cu care se confruntă elevii din medii vulnerabile, astfel stimulând performanța școlară în mod eficient, cât și oferind protecție socială reală”, anunța în această primăvară Alexandra Oană.

Consilierul local a evidențiat faptul că aceste burse școlare nu reprezintă un ajutor major, ci „mai degrabă o extensie a alocației”:

„Vestea bună este că Primăria acordă toate cele patru tipuri de burse tuturor elevilor ce îndeplinesc criteriile de eligibilitate. Vorbim în total de peste 23.227 de elevi pentru anul școlar în curs. Partea ce necesită atenție ține de faptul că, în prezent, bursele funcționează mai degrabă ca o extensie a alocației, decât ca un instrument de stimulare a performanței sau de asigurare a protecție sociale”, spunea Alexandra Oană.

CITEȘTE ȘI

Bursă școlară sau „extensie a alocației”? Bursa de performanță în Constanța e de 7 ori mai mare decât în Cluj-Napoca

 

abonare newsletter