Educație

Roboți educaționali, donați elevilor clujeni. Care sunt școlile vizate? FOTO

Asociația „Descoperă-ți pasiunea în IT” a demarat proiectul educaţional „Roboţi pentru şcoli” prin care va dona roboți educaționali multifuncționali către 10 școli din Cluj.

 

 


Astfel, în câteva școli din Cluj, începând din noul an școlar, elevii se vor putea împrieteni cu noile tehnologii, își vor putea antrena creativitatea, imaginaţia, capacitatea de a lucra în echipe și vor avea ocazia de a deprinde noile tehnici de învățare transdisciplinară, anunță reprezentanții asociației.

 


Începând din luna septembrie, odată cu începerea noului an şcolar, elevii din 12 şcoli clujene şi mureşene se vor putea deja bucura de dotări.

„Acest proiect, pe care l-am realizat cu mult entuziasm, alături de partenerii noștri de la Asociația DpIT, reprezintă angajamentul nostru față de educație. Pe lângă informația teoretică, știm cât de importantă este pentru elevi partea practică, iar cu ajutorul roboților programabili Rover Sphero, aceștia vor beneficia de un proces de învățare mult mai aplicat. Ne dorim ca tot mai mulți elevi dornici să învețe și să se dezvolte să aibă acces la cele mai noi tehnologii”, au transmis reprezentanții Accenture Industry X, parteneri ai proiectului.


Alfabetizarea tehnologică și digitală, la fel de importantă ca alfabetizarea funcțională

„Misiunea noastră este dezvoltarea unei generaţii de tineri capabili să se adapteze la provocările viitorului, iar dacă acesta este digital, atunci școala ar trebui să fie azi digitală. Construirea şi  programarea roboţilor, la fel ca şi inteligența artificială sau IoT, sunt competenţe la mare căutare astăzi, fiind deja aplicate în toate domeniile de activitate, de la agricultură până la medicină. Meseriile care presupun munca repetitivă vor dispărea mai curând decât ne aşteptăm şi e nevoie să ne pregătim copiii să înveţe inteligent şi  creativ, pentru a munci mai inteligent, a găsi mai uşor soluţii la probleme şi a ne face tuturor viaţa mai uşoară şi sigură”, a transmis Liliana Ştefan-Cazacu, președinte al Asociației DpIT.

Conform asociației, roboţii educaţionali donaţi sunt multifuncţionali, putând fi folosiţi atât la orele de informatică şi TIC sau în cluburile de  robotică ale şcolilor, cât şi pe parcursul sesiunilor de instruire ale celorlalte discipline.


 „Deşi se aflau în vacanţa de vară, la aflarea veştii că vom veni cu roboţii, în multe şcoli am fost întâmpinaţi de profesorii de informatică împreună cu elevii lor, şi ne-au bucurat reacţiile elevilor, în special ale celor mici, care, nerăbdători, n-au mai aşteptat până în septembrie şi s-au grăbit să se joace deja cu roboţii, testându-i. Sperăm că profesorii vor antrena creativitatea elevilor, provocându-i spre a le descoperi roboţilor aplicații  fantastice şi în proiecte din domeniile biologiei, istoriei, geografiei, limbilor străine sau artelor etc”, a adaugat președintele Asociației DpIT.

Liceenii, introduși în lumea antreprenoriatului

Asociația mai are în derulare şi alte programe prin care susține învățământul preuniversitar, printre acestea numărându-se trei programe de educația și dezvoltarea în domeniul tehnologiei.


Astfel, este vorba de programul de educaţie practică şi mentorat „Academia DpI”, prin care liceenii din toată ţara sunt încurajaţi şi sprijiniţi pe drumul inovaţiei şi al antreprenoriatului.

De asemenea, proiectul „SpecialProf” facilitează accesul profesorilor la cursuri de specializare profesională în domeniul IT, iar „RoboClub” organizează ateliere de robotică prin care copiii din învățământul  primar sunt introduși în tainele construirii, programării și controlul roboților.

Programele sunt gratuite, fără a se percepe taxe de la participanți, programele fiind  susținute prin munca voluntarilor și din sponsorizări, transmit organizatorii.

Școlile din Cluj-Napoca care vor primi roboții:

- Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”
- Liceul Teoretic „Lucian Blaga”
- Liceul de  Informatică „Tiberiu Popoviciu”
- Colegiul Național „Emil Racoviță”
- Liceul Teoretic „Bathory Istvan”
- Liceul Teoretic „Avram Iancu”
- Colegiul Național „George Barițiu”
- Liceul Unitarian „Janos Zsigmond”
- Liceul Teoretic „Apaczai Csere Janos”
- Liceul Teoretic „Eugen Pora”.

CITEȘTE ȘI:

„Dragă școală”, cum gestionați revenirea elevilor în bănci, în valul 4 de COVID-19? Scrisoarea indignată a unei mame, adresată conducerii școlii

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter