monitorulcj.ro Menu
Educație

O experiență europeană inedită pentru Colegiului Tehnic „Raluca Ripan” din Cluj-Napoca (P)

Douăzeci de elevi, alături de doi profesori îndrumători al Colegiului Tehnic „Raluca Ripan” din Cluj-Napoca, au participat timp de două saptămâni într-un stagiu de practica European în localitatea Barcelos, Portugalia.

Mobilitatea a avut loc între 28 iunie-9 iulie 2021 și a fost prevăzută în proiectul european Erasmul Plus KA1 - Learning Mobility of Individuals cu titlul „Mobilități europene pentru competențe profesionale în industria gastronomiei”, co-finanțat de Comisia Europeană. Elevii au fost implicați în efectuarea unui stagiu de practica la nivel european precum și într-o serie de activități culturale și educative precum: vizite educative la Porto, Barcelos și Braga alături de un ghid, în binecunoscute obiective turistice. Pe parcursul stagiului s-au realizat fișe de lucru, înregistrări video, s-au strâns rețete locale specifice stilului de viață potughez, iar la finalul stagiului s-au realizat chestionare care vor oferi un feedback al întregii activități.

Elevii participanți în această mobilitate au fost 11 elevi din clasa a X-a A și 9 elevi din clasa a XI-a A, ambele clase de profil Tehnician în Gastronomie.


Elevii au experimentat un stilul de viață diferit, portughez, făcându-i să conștientizeze munca în echipă,  munca in Europa actuală, perceperea și analiza unei mentalități și culturi europene, diferită de cea românească.  Datorită acestui  stagiu s-au putut îmbunătăți și abilitățile lingvistice în ceea ce privește Limba Engleză, ca limbă de comunicare a proiectului, cât și o profundă transformare a tuturor participanților la nivel mental, comportamnetal, social, psihologic.

Acum, si aici la Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” din Cluj-Napoca, educaţia iși deschide graniţele din nou, un fapt crucial pentru a progresa în viaţă şi pentru a avansa în orice domeniu de activitate.