Educație

Elevii de la Coșbuc nu vor avea sală de sport nici anul acesta. Clădirea va fi consolidată, după o nouă licitație

Sala de sport a Colegiului „George Coșbuc” stă „sub cheie” de ani buni, după ce zidurile clădirii au început să se fisureze. 5,4 milioane de lei va costa consolidarea sălii de sport, de două ori mai mult decât a costat construirea acesteia.

 

 


Elevii Colegiului Național „George Coșbuc” din Cluj-Napoca nu vor putea folosi sala de sport nici anul acesta. Clădirea va trece printr-un proces de consolidare, după ce timp de trei ani a stat închisă, din cauza fisurării tavanului, la puțin timp de la construirea sălii.

 


Primăria a reluat în primăvara acestui an licitația pentru lucrări de consolidare, acestea urmând să dureze opt luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

„Din păcate, acolo a fost un proiect ratat în trecut, a fost o greșeală de proiectare, de execuție, avem o expertiză prin care a trebuit să reluăm lucrările de investiție la sala de sport, pentru că a fost o perioadă destul de lungă nefolosită această sală. Una din grinzi a cedat și a trebuit să refacem toată licitația. Sigur, o să mergem în instanță pentru a vedea care a fost problema și cine a greșit, pentru că primăria nu ea construiește, ci deleagă aceste contracte, sunt niște proiectanți acolo, sunt niște ingineri care își pun ștampilele și din păcate cred că acolo a fost o eroare. În sfârșit, avem soluția tehnică și avem și licitația, astfel încât să putem să refacem această lucrare și să dăm în folosință și sala de sport. Discutăm de o perioadă de proiectare de două luni de la transmiterea ordinului de începere și de șase luni de execuție. Practic, ar trebui anul viitor să fie gata, astfel încât copilașii să se poată bucura de această sală de sport. Discutăm de o investiție de 5 milioane de lei fără TVA. Este o sală de sport modernă și cred că odată cu consolidarea ei, va putea să fie folosită de copii”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea marți, la un post local de radio.


În decembrie 2019, consilierii locali au dat undă verde consolidării sălii de sport a Colegiului Național „George Coșbuc”. Închisă de aproximativ trei ani pentru că o grindă de susținere a tavanului s-a fisurat, sala de sport urmează să fie consolidată și redată elevilor. Valoarea estimată a investiției se ridică la 5.462.170 lei, de două ori și jumătate mai mult decât a costat construcția acesteia (2.155.836 de lei).

Inaugurată în 2014 și dotată cu tribune în care încap aproape 100 de spectatori, sala poate găzdui meciuri de baschet, handbal volei și chiar tenis.


Firma care a realizat lucrările, pe „lista rușinii”

Asocierea SC Rheinbrucke SRL (lider) – SC Ronoaqua SRL – SC Artehnis SRL – SC Civil Speed SRL – SC Sellm SRL este primul grup de firme care a intrat pe așa-zisa „listă neagră” a Primăriei Cluj-Napoca în ceea ce privește licitațiile adjudecate în municipiu.

Primul contract nerespectat este cel privind serviciile de proiectare supraetajare clădire şcoală şi reabilitare termică la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă”. Al doilea angajament încălcat este cel privind serviciile de proiectare supraetajare clădire şcoală, sală de sport şi reabilitare termică la Şcoala Gimnazială „Nicolae Titulescu”.


În fine, al treilea contract nerespectat de asocierea condusă de firma timișoreană este cel privind serviciile de proiectare consolidare sală de sport din incinta Colegiului Național „George Coșbuc” (semnat în iunie 2019), unde există întârzieri de 47 de zile pentru documentația de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI), respectiv de 274 de zile pentru documentaţia tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construire (DTAC), la data de 15 octombrie 2020.

Reparații în peste 60 de școli din Cluj-Napoca

De-a lungul vacanței de vară, primăria a desfășurat lucrări de renovare și reparații la peste 60 de școli din oraș, în valoare de aproximativ 12 milioane de lei.

„Avem alocați și anul acesta peste 12 milioane de lei pentru întreținerea școlilor, fie că discutăm de lucrări de igienizare, de schimbat de tâmplărie, de schimbat de iluminat, acolo unde estenevoie, de refacere a podelelor, de refacere a băncilor, a tablelor, practic tot ceea ce este necesar pentru ca actul de învățământ să se desfășoare în condiții optime. Sunt încă lucrări în execuție, o parte dintre ele sunt deja finalizate, dar până la începerea anului școlar, vor fi finalizate toate lucrările. Sunt lucrări în peste 60 de școli de la nivelul municipiului Cluj-Napoca și avem asigurări din partea constructorilor că anul școlar 2021-2022 va începe cu sălile de clase renovate”, a mai spus Dan Tarcea.

CITEȘTE ȘI

5,4 mil. lei pentru consolidarea unei săli de sport! Construcția a costat de două ori mai puțin

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter