Educație

Răzvan Cherecheș, despre școlile în care se predă educație sexuală: „Așa se face educația pentru sănătate”

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică al UBB, susține sistemul școlar din Noua Zeelandă, unde elevii învață educație sexuală.

 

 


O elevă româncă ce a studiat în Noua Zeelandă, conform sistemului educațional de acolo, a povestit cum a ajutat-o educația sexuală să se dezvolte.

 


Vera Borozia, eleva în cauză, a transmis un mesaj publicației Educație Privată, în care a explicat cum este predată această materie în școala sa. 

Programa școlară din Noua Zeelandă conține o materie complexă, compusă și din educație sexuală, sănătate fizică și mentală. Totodată, elevii sunt învățați despre „cyberbullying” adică agresiuni în mediul online și, în cele din urmă, despre discrimare și educație în ceea ce privește drogurile și alcoolul. 


„Când m-am mutat aici, una dintre materiile noi de la școală a fost ceea se se numește «Health» (sănătate). Era un subiect foarte ciudat pentru mine, venită dintr-un sistem de educație unde aveam oră de religie o dată pe săptămână. (...) În clasele 4-8, ne-am concentrat în special pe noțiuni de bază din domeniul sănătății fizice cum ar fi anatomia corpului uman, insistând pe sistemul de reproducere. Am vorbit despre pubertate – inclusiv despre menstruație – despre schimbările generate de această perioadă, cum sunt modificările bruște de dispoziție, schimbarea vocii sau creșterea corpului. În liceu am început să privim mai îndeaproape aceste subiecte. În clasele 9 si 10, materia «Health» este obligatorie, mai apoi ea devine opțională. 

Învățăm desigur despre sistemul reproducător la femei și bărbați, dar explorăm și alte noțiuni și provocări precum pubertatea, corpul în creștere, menstruația, sexul protejat și – cel mai important în opinia mea – consimțământul. (...) Am mai învățat despre creștere și dezvoltare fizică, despre miturile din jurul fiecărui gen în parte, cum să spui «nu», metode de contracepție, cât și despre concepere. În plus, am vorbit despre diferitele boli cu transmitere sexuală. (...) Întreaga misiune a școlii este să îi pregătească pe elevi să între în «lumea reală» ca persoane mature și perfect responsabile”, a explicat eleva.


Răzvan Cherecheș a susținut modelul pe care tânăra l-a explicat: „Așa se face educația pentru sănătate într-un sistem educațional modern! Poate învață și ministrul Educației.”

CITEȘTE ȘI:


Educația sexuală nu se face în școli, dar copiii primesc „sfaturi“ de la preoți! ÎPS Teodosie combate „păcatul masturbării“ cu 100 de mătănii.

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter