Educație

Elevii și părinții, nemulțumiți de decizia modificării structurii anului școlar

Consiliului Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți cer Ministerului Educației să revină asupra deciziei de modificare a structurii anului școlar aflat în curs. Aceștia consideră că schimbările îi afectează pe elevi și îi „scoate din ritm”, prin prelungirea vacanței de Paște și amânarea Evaluării Naționale.

 

 


Consiliului Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți au sancționat public decizia Ministerului Educației de a modifica structura anului școlar aflat în curs, prin care, vacanța de Paște se prelungește cu două săptămâni, iar Evaluarea Națională se amână. Ministrul Sorin Cîmpeanu a motivat decizia prin faptul că s-a dorit evitarea închiderii definitive a școlilor, pe fondul evoluției nefavorabile a situației epidemiologice.

 


Astfel, Președintele Consiliului Național al Elevilor, Rareș Voicu, a declarat că măsura asumată de guvernanți este una luată în mod „netransparent”, în urma acesteia, elevii fiind „scoși din ritm”, prin prelungirea vacanței de Paște, care conform noilor schimbări, va dura aproape o lună de zile, în loc de două săptămâni.

Părinții cer revenirea asupra deciziei

„Este politica faptului împlinit. O decizie fără nicio consultare. Să iei decizii de unul singur, deconectat de ce se întâmplă în școli este iresponsabil. Să fim onești: câți elevi, părinți vor sta acasă într-o perioadă prelungită? Acest argument nu stă în picioare. Mă îndoiesc că după această măsură, toți elevii și părinții vor sta acasă și nu vor pleca nicăieri. Când pui o vacanță de o lună în mijlocul semestrului 2, scoți elevii din ritm. În 2 aprilie, copiii intră în vacanță până în 4 mai, urmând ca anul școlar să se încheie în 2 iulie, nu în 18 iunie, așa cum era structura inițială", a declarat Rareș Voicu, într-o intervenție la Digi24.


Totodată, și Federația Asociațiilor de Părinți condamnă lipsa de transparență și consultare în hotărârea ministerului, solicitând ferm revenirea asupra deciziei de modificare a structurii anului școlar.

„Nu înțelegem de ce într-un interval atât de scurt, Ministerul Educației a luat o decizie cu impact negativ asupra unei generații de elevi, care vor susține Evaluarea Națională, sesiunea 2021, generație care a fost văduvită de-a lungul celor nouă ani de studiu de manuale școlare, de o curriculă predată conform cerințelor Institutului de Științe ale Educației. Plecând de la premisa că există o explicație a deciziilor luate într-un interval atât de scurt, considerăm că necomunicarea publică a informațiilor și lipsa dialogului social care ar putea susține decizia, arată lipsa de transparență decizională.


Prelungirea vacanței va crea o ruptură a procesului de învățare

O vacanță de primăvară, prelungită în mod forțat cu încă două săptămâni, va determina o ruptură în procesul educațional. Domnule ministru, onorați guvernanți, considerați că vă veți putea uita în ochii copiilor care vor avea de susținut examenele naționale, purtând masca, în luna lui Cuptor? Vă solicităm să reveniți asupra deciziei de modificare a structurii anului școlar și a calendarului susținerii Evaluării Naționale”, se arată într-un comunicat emis de organizație către edupedu.ro.

Astfel, părinții consideră că decizia de a se face modificări în cadrul structurii anului școlar este una luată „pe genunchi” și asigură că dacă guvernanții nu vor reveni asupra hotărârii, își vor rezerva dreptul de a face toate demersurile legale, în vederea apărării și susținerii elevilor.


CITEȘTE ȘI

Structura anului școlar 2020-2021. Elevii vor avea vacanță 3 săptămâni de Crăciun

Ultimele Stiri
abonare newsletter