Educație

Ce se întâmplă cu școlile din Cluj-Napoca? Rata de incidență, peste 6 la mia de locuitori

La Cluj, pragul de 6 cazuri de infectare la mia de locuitori a fost depășit. În acest sens, va fi modificat ordinul comun de ministru referitor la scenariile din învățământ, trei la număr.

 

 


Preșcolarii și elevii din clasele primare și terminale vor merge la grădiniță și respectiv la școală, până când se va lua măsura carantinării, chiar dacă se depășește pragul de 6 cazuri de infectare la mia de locuitori. În cazul elevilor din clasele terminale, se respectă în continuare procentul stabilit printr-un ordin anterior al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, care prevede participarea fizică la cursuri în limita a 50%.

„Am stabilit cu ministrul Sănătății că vom modifica ordinul de ministru comun, în așa fel ca elevii să meargă la școală până la instituirea carantinei, cu restricțiile cunoscute, conform scenariilor. Vom modifica sintagma <școlile intră în online la 6 la mie> cu sintagma <școlile intră în online la intrarea în carantină>”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.


Cele 3 scenarii

Scenariul 1 presupune participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. Aceasta se aplică dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori.


Scenariul 2 include două opțiuni. Prima, participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi  a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

A doua opțiune presupune participarea zilnică, în sistem online a elevilor din celelalte clase sau ani de studiu. Pentru acest scenariu incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate ar trebui să fie mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori. 


Scenariul 3 prezintă de asemenea mai multe opțiuni, trei de această dată. Prima ar presupune participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar.

A doua, participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a elevilor din clasele a VIII-a şi  a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu prezența fizică de până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale.


A treia opțiune ar presupune participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.  În toate cazurile, incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate trebuie să fie mai mare de 3/1.000 până la intrarea localității în carantină.

Solicitarea Ministrului Educației

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, i-a cerut ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, ca școlile să rămână deschise chiar dacă este depășit pragul critic de 6 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori.

Solicitarea vine în contextul în care, în această perioadă elevii susțin simularea examenului de Bacalaureat. Duminică, Sorin Cîmpeanu a transmis încă o dată că școlile trebuie închise ultimele, „doar dacă situația epidemiologică o impune”. În susținerea acestui principiu, ministrul Educației face trimitere la un studiu Reuters care arată că „rata de infectare în rândul elevilor care învață online este mai mare decât în rândul elevilor care merg la școală”. 

Potrivit ordinului comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății, toți elevii trec la educația exclusiv online când este depășit indicele de infectare de 6 la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter