Educație

Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare la Cluj. Au fost publicate calendarul și regulamentul

Inspectoratul Școlar Județean Cluj a anunțat regulamentul și calendarul privind înscrierile în clasa pregătitoare.

 

 


Inspectoratul Școlar Județean Cluj a transmis care sunt regulile pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, precum și calendarul care cuprinde etapele de înmatriculare în învățământul primar. Părinții ai căror copii au împlinit vârsta de 6 ani sunt obligați să îi înscrie pe aceștia în clasa pregătitoare.

 


Astfel, conform legii, părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a-i înscrie în învățământul primar, în clasa pregătitoare, aceștia fiind ulterior înmatriculați la unitatea de învățământ solicitată de părinți.

Reguli diferite pentru copiii care nu au mers la grădiniță

Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2021 inclusiv, pot fi înscriși în clasa pregătitoare „dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător”, conform prevederilor. Evaluarea dezvoltării acestora și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar va avea loc în perioada 22 martie – 27 aprilie 2021, după cum urmează:


Pentru copiii care au frecventat grădinița se va realiza înregistrarea cererilor transmise sau depuse, la unitățile de învățământ cu nivel preșcolar, pentru obținerea recomandării de înscriere în clasa pregătitoare.

Pentru copiii care NU au frecventat grădinița sau au revenit din străinătate se va realiza înregistrarea la Centrul Județean De Resurse Și De Asistență Educațională (CJRAE) Cluj a cererilor, în vederea evaluării. Aceasta se va realiza în fiecare oraș sau municipiu din județul Cluj, conform unui program postat pe site-ul I.Ș.J. Cluj, respectiv CJRAE Cluj.


Anul acesta nu vor putea fi vizitate școlile

Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2021 inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul școlar 2021-2022 sau ai celor pentru care nivelul de dezvoltare nu este corespunzător pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliați în vederea înscrierii copiilor la grădiniță, în grupa mare, informează I.Ș.J. Cluj.

„Având în vedere contextul pandemic, din păcate, în acest an nu se vor putea desfășura fizic activități de tipul Ziua porților deschise, în cadrul cărora părinții și copiii să aibă posibilitatea de a vizita școlile și să interacționeze cu cadrele didactice. Totuși, recomand părinților să consulte site-urile școlilor și să se informeze din materialele de promovare cu privire la oferta educațională și la facilitățile oferite de către unitățile de învățământ, astfel încât să aleagă informați, unitatea de învățământ la care își vor înscrie copiii. În foarte multe situații, școlile de cartier din proximitatea locuinței oferă condiții mult mai bune în ceea ce privește infrastructura școlară, astfel încât, nu se justifică eforturile pe care le fac de a găsi soluții pentru a înscrie copiii în școlile din zona centrală a orașului, aglomerând unitățile de învățământ și programul copiilor”, a declarat inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Marinela Marc.


Miercuri, 17 martie, vor fi afișate de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj, circumscripțiile școlare, dar și numărul de clase pregătitoare alocate fiecărei unități de învățământ preuniversitar.

Calendarul înscrierii în învățământul primar:

29  martie –28 aprilie  2021 - Completarea cererilor-tip de înscriere de către părinți/ tutori legal instituiți/reprezentanți legali, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor;

10 – 11 mai 2021 - Procesarea de către Comisia națională a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea copiilor la școala de circumscripție;

11 – 18 mai  2021 - Procesarea la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/transmise de către părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala decircumscripție, pe locurile rămase libere;

20 mai 2021 - Afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere;

24 mai – 31 mai  2021 - Depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă;

2 iunie  - 3 iunie 2021 - Procesarea la nivelul unităților de învățământ a cererilor-tip de înscriere depuse de către părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, aplicând procedura specifică elaborată de cătreInspectoratul Școlar Județean Cluj, pe baza criteriilor generale  și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile;

4 iunie 2021 - Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare;

1 septembrie –  10 septembrie 2021 - Centralizarea și soluționarea de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj a  cererilor părinților/tutorilor legal instituiți/ reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la nicio unitate de învățământ preuniversitar.

CITEȘTE ȘI

Cum afectează închiderea școlilor înscrierile în clasa pregătitoare

Ultimele Stiri
abonare newsletter