Educație

UBB încheie anul pe prima poziție în cel mai recent clasament internațional al universităților

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă prima poziție dintre universitățile din România incluse în cel mai recent clasament internațional al universităților, clasamentul URAP (University Ranking by Academic Performance).

 

 


Dat publicității în cursul lunii decembrie, clasamentul URAP al universităților, ultimul clasament internațional acreditat de IREG publicat în 2020, include UBB pe 902 la nivel internațional. Universitatea ocupă poziție dintre universitățile din România incluse în clasament.

 


„În lume există mai multe clasamente internaționale globale ale universităților, iar cele acreditate de organismul internațional IREG (11 în 2020) sunt sumarizate anual în țară în Metarankingul Universitar. UBB ocupă în aceste clasamente primele poziții în țară, în cele mai multe prima poziție, și astfel prima poziție în Metarankingul Universitar-2020. Și în clasamentul URAP, focalizat pe activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare (CDI) în context internațional, UBB a rămas în acest an pe prima poziție în țară, ceea ce mă bucură. Dar, dacă nu se vor găsi mecanisme pentru susținerea activității de CDI în universități, nu doar poziția universităților românești în rankinguri va fi slăbită (și asta nu este miza principală), ci va fi afectată capacitatea țării de a genera cunoaștere care să susțină inovații în societate și în beneficiul oamenilor”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

 URAP este unul dintre cele mai importante clasamente internaționale care ierarhizează universitățile din punctul de vedere al performanței academice, luând în considerare indicatori care să reflecte atât calitatea, cât și numărul publicațiilor științifice, impactul publicațiilor, citările, dar și colaborările internaționale. URAP realizează anual, începând din anul 2010, clasamentul global al instituțiilor de învățământ superior (World Ranking of Higher Education Institutions), clasamentul pe domenii fiind realizat începând din anul 2011.


CITEȘTE ȘI

UBB, prima între universitățile românești incluse în clasamentul Times Higher Education pe domenii

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter