Educație

Câți elevi din Cluj își vor continua studiile? Evaluarea Națională, punct de cotitură în viața adolescenților

Elevii clujeni din clasa VIII-a au completat un chestionar în care au răspuns la mai multe întrebări legate de opțiunile pe care le au pentru continuarea studiilor liceale sau profesionale.

 

 


Inspectoratul Județean Școlar Cluj a realizat o analiză a opțiunilor școlare ale eleviilor din clasa a VIII-a. Analiza fost realizată împreună cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Cluj, în care au chestionat 85% din elevii clasei finale din ciclul gimnazial.

 


Câți elevi din Cluj își vor continua studiile?

În urma chestionarului s-a constatat că 77% dintre ei își vor continua studiile liceale, 11% dintre ei optează pentru școala profesională, iar 5% nu sunt hotărâți cu privire la continuarea studiilor. De asemenea, sub 1%, mai exact 18 elevii au de gând să meargă la licee din alte județe.

În ceea ce privește opțiunile pentru liceu, mai bine de jumătate dintre elevii chestionați (68%) doresc să urmeze filiera teoretică. Pe partea vocațională vor merge 18% dintre ei, iar pe cea tehnologică 13%. Concluzia este că majoritatea elevilor din Clun preferă filiera teoretică, iar cei mai puțini dintre ei vor merge spre filiera tehnologică.


Când vorbim de cele două profile, uman și real, elevii preferă științele exacte. Cu alte cuvinte, mai bine de jumătate dintre numărul elevilor chestionați, doresc să aplice pentru profilul real, iar restul de 39% aleg profilul uman.

În ceea ce privește filiera tehnologică, 52% dintre opţiuni  sunt distribuite către profilul Servicii şi 44% către profilul Tehnic. O mică parte dintre opţiunile exprimate se îndreaptă către profilul Resurse (4%).


Atunci când vorbim de partea vocațională, elevii au ales mai mult profilul artistic (34%), apoi profilul sportiv (28%), iar 17% se îndreaptă către profilul pedagogic, 11% aleg profilul militar şi 10% profilul teologic.

Dintre elevii care au optat pentru învăţământul profesional, 25% au ales meseria de mecanic auto, 13% bucătar, 9% frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist, 8% ospătar, 7% tinichigiu auto şi 5% zugrav-vopsitor. Restul meseriilor sunt alese de mai puţin de 5% din totalul opţiunilor elevilor exprimate pentru şcoala profesională.


Numărul elevilor nehotărâți a crescut în acest an!

Potrivit Inspectoratului Județean Școlar, numărul eleviilor nehotărâți cu privire la continuarea studiilor a crescut. Una dintre explicații ar putea fi rezultatele obținute de  către elevii generației anterioare la examenul de Evaluarea Națională din vară, lucru care îi determină pe unii elevi și părinți să ia o decizie după susținerea examenului final, tocmai pentru a cuantifica mult mai bine șansele.

Orientarea elevilor spre învățământul profesional este semnificativ mai mare în rândul copiilor din mediul rural ( 24%), față de cei din mediul urban (7%). Această abordare există şi în cazul orientării spre filiera tehnologică, aleasă de către 30% dintre elevii din mediul rural şi doar de 9% dintre elevii din mediul urban. Potrivit ISJ Cluj, explicaţia ar putea fi data de faptul că mai mulţi elevi din mediul rural doresc să aibă o calificare la finalizarea studiilor, pentru a intra pe piața muncii.

Chestionarele au fost aplicate de către profesorii diriginți și consilierii şcolari din cadrul cabinetelor de asistenţă psihopedagogică, din judeţul Cluj, unui eșantion de  3.925 de elevi (2.957 elevi din mediul urban şi 968 elevi din mediul rural).

 

CITEȘTE ȘI:

Noi reguli pentru școala online. Elevii care stau la ore fără camera video pornită vor fi considerați absenți

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter