monitorulcj.ro Menu
Educație

Aventura Erasmus continuă la Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania” Cluj-Napoca (P)

Proiectul Erasmus „Patrimoines: s’engager au présent pour sauver l’avenir”, nr. 2018-1-FR01-KA229-047981, în care Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania” este parteneră va continua până în luna februarie a anului viitor.

Proiectul nostru este un proiect în care se încearcă integrarea conceptului de patrimoiniu în procesul educativ, lucrul dorit și susținut de către UNESCO. Proiectul reunește 6 școli reprezentând 5 țări europene: Franța, Spania, Italia, Bulgaria și România.

Deși anul trecut școlar a fost unul inedit, cu multe schimbări și situații neprevăzute, echipa Erasmus din școala noastră a reușit să se adapteze și să ducă la bun sfârșit majoritatea activităților pe care le avem programate.


În primul semestru al anului trecut, au fost desfășurate diverse activități menite să-i încurajeze pe elevi cum să protejeze patrimoniul natural și cultural din zona în care trăiesc.

Elevii Colegiului Tehnic de Transporturi „Transilvania” au participat la o masă rotundă pe tema dezvoltării durabile, au desfășurat mai multe acțiuni pe tema poluării apelor și au participat la concursul regional „Orașul viitorului”.


În cadrul celor 4 secțiuni ale concursului, elevii au pus în practică toate informațiile acumulate pe parcursul acestui proiect. Ei și-au imaginat orașe unde oamenii să trăiască în comuniune cu natura, protejând și punând în valoare în același timp moștenirea culturală a trecutului.
Prin eseurile, afișele, machetele și desenele create, elevii participanți la concursul „Orașul viitorului”, au propus soluții pentru o dezvoltare durabilă a orașelor noastre. Elevii își doresc orașe mai curate, bine organizate, verzi, unde să se folosească noile descoperiri tehnice în favoarea cetățeanului.

Tot în semestrul 1 al anului școlar trecut, elevii școlii noastre, au participat la întâlnirea transnațională din Italia organizată la începutul lunii noiembrie 2019 în Siracusa, Sicilia. Ei au avut ocazia să descopere patrimoniul cultural și natural sicilian și felul în care italienii au reușit să-l protejeze și să-l pună în valoare.


Pandemia ne-a forțat să amânăm două activități programate în semestrul 2 (cum ar fi cele două întâlniri transnațioanale din România și Franța care ar fi trebuit să aibe loc în martie, respectiv în luna mai). Deși cele 2 întâlniri nu au mai putut avea loc echipa proiectului a reușit să promoveze ideile proiectului folosind noile tehnologii. Astfel au fost organizate întâlniri pe platformele zoom și jitsi, pentru a organiza activități pe tema proiectului.
Activitățile derulate pe parcursul pandemiei, dar nu numai, pot fi vizualizate pe pagina de Facebook și pe site-ul proiectului.

În acest an școlar ne propunem organizarea întâlnirii din Cluj-Napoca, România, respectând toate normele și procedurile sanitare în vigoare și participarea în siguranță la întâlnirea finală din Roussillon, Franța.


Vă așteptăm să ne urmăriți povestea pe paginea de Facebook a proiectului https://www.facebook.com/ErasmusPatrimoines/ sau site-ul proiectului: https://patrimoinenaturel.jimdofree.com.