Educație

Elevii vor începe luni şcoala fără tablete. Vor fi livrate până în noiembrie

Tabletele necesare elevilor care nu pot merge fizic la şcoală vor ajunge până în noiembrie, chiar dacă școala începe luni.

Elevii vor începe şcoala luni fără tablete. Cîţu: Vor fi livrate în octombrie şi noiembrie Elevii vor începe şcoala luni fără tablete. Cîţu: Vor fi livrate în octombrie şi noiembrie

 

 


Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu susține că o parte din tabletele comandate vor fi livrate acum, iar cealaltă parte în octombrie și noiembrie.


„Am alocat resursele necesare, au fost alocate resurse suplimentare la rectificarea bugetară, pentru tablete. Aici, au fost și sunt niște discuții despre licitații. O parte dintre tablete, câteva loturi, vor fi livrate acum, nu sunt toate livrate. Anul trecut, au fost cumpărate 200.000 de tablete tot anul. Guvernul cumpără pentru acest început de an 200.000 de tablete dintr-o dată”, a spus acesta.


Producția tabletelor durează mai mult

Cîțu s-a declarat convins că va fi o problemă de producție, din cauza capacității acesteia:

„În același timp sunt specificații  clare pentru aceste tablete, nu le cumpărăm din piață, din magazin. De aceea producția lor durează mai mult. Eu cred că până la mijlocul lunii octombrie vor fi livrate toate aceste tablete. Sunt câteva loturi care vor fi livrate în septembrie, celelalte vor fi livrate în octombrie și noiembrie.”


Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că peste 80.000 de tablete cu internet plătit pentru doi ani sunt gata să fie livrate:

„Sunt deja 82.000 de tablete gata să plece către unitățile de învățământ care se află în scenariul roșu. Avem un operator economic care a câștigat licitația realizată de către ONAC. Tabletele pe care le-am achiziționat sunt conectate la internet și cu internetul plătit pentru doi ani de zile.”
Ministrul Educaţiei a precizat că Inspectoratele Şcolare din fiecare judeţ au făcut un necesar pe care l-au transmis ministerului de resort şi astfel s-a ajuns la organizarea unei licitaţii pentru 250.000 de tablete.


Ea a precizat că şcolile şi autorităţile locale pot cumpăra tablete pentru elevi, iar banii vor fi decontaţi din fonduri europene, existând o alocare pentru jumătate de milion de tablete.

La Cluj, tabletele sunt pe drum

În județul Cluj, șapte localități sunt obligate să urmeze scenariile roșu și galben, iar directorii școlilor susțin că o parte din tablete sunt deja achiziționate sau pe drum.


Comuna Aghireș se află în scenariul roșu, în ceea ce privește modul de desfășurare a activităților școlare, astfel încât elevii vor participa la cursuri exclusiv online.

„Suntem în procedură de achiziție, conducerea școlii a centralizat un număr de solicitări, este vorba de 310 de tablete. Încercăm să cumpărăm tabletele săptămâna aceasta. Deși noi suntem pregătiți pentru un scenariu verde, va trebui să ne adaptăm situației”, afirmă Lehene Sorinel, primarul comunei Aghireșu.

O altă comună aflată în scenariul roșu, Cornești, pregătește achiziția tabletelor pentru elevi:

„Școala este pregătită. Nu o să se meargă fizic la școală, va fi online pentru început. Până la sfârșitul săptămânii un număr de 63 de elevi vor primi tablete. Toți copiii sunt acoperiți cu o rețea de internet, deci nu avem probleme”, a declarat Nicolae Rusu.

Localitățile din scenariul galben se pregătesc de achiziția tabletelor, deoarece nu au luat în calcul acest scenariu și nu s-au „organizat foarte bine”. Cu toate acestea, autoritățile locale au venit în sprijinul școlilor și s-au început demersurile pentru achiziționarea numărului de tablete necesare, pentru începerea noului an școlar 2020-2021.

CITEȘTE ȘI:

Elevii care încep școala în containere și săli de sport! Care sunt școlile care au găsit soluții „de avarie”?

 

Gradinițele din Cluj sunt pregătite pentru deschidere cu măsuri stricte. Își vor duce părinții clujeni copiii la grădiniță?

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter