monitorulcj.ro Menu
Educație

„Cum acționăm contra bullying-ului?” la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca (P)

În perioada 27-29 noiembrie 2019, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca a fost gazda reuniunii transnaționale din cadrul proiectului de schimb interșcolar Erasmus + 2019-1-RO01-KA229-063925_1, „Toți prieteni pe Internet (Tous amis... sûr Internet - TASI)”, proiect în cadrul căruia Liceul Teoretic „Lucian Blaga” deține rolul de instituție coordonatoare la nivel european.

Instituțiile școlare partenere sunt COLLÈGE SAINT JOSEPH (Franța), AGRUPAMENTO DE ESCOLAS DAMIÃO DE GOES – ALENQUER (Portugalia) și  PRIMARY SCHOOL PENTAPLATANOS (Grecia).

La această mobilitate au participat 10 profesori din școlile partenere, scopul reuniunii fiind formarea profesorilor pe tema ,,Cum acționăm contra bullying-ului?”.

Agenda reuniunii de proiect a inclus o serie de activități complementare acestei teme, iar pe parcursul celor trei zile intense de program de formare, profesorii din școlile partenere au participat la activități de formare derulate de specialiști pe tema bullying-ului/cyberbullying-ului: psiholog clinician, psihiatru. Dintre aspectele abordate de către aceștia, amintim: „Cum recunoaștem bullying-ul ?”, „Bullying – studii de caz și strategii. Elemente implicate: agresor, agresat, grup”.

Elevii clasei a IX-a A, coordonați de doamna profesoară de franceză Cristina Manea au pus în scenă două piese de teatru în limba franceză, piese intitulate „Balena” și ,,Tocilarul”, care au abordat aceeași temă a bullying-ului, servind ca studii de caz pentru discuții în cadrul activităților de formare. Prestația elevilor noștri a fost apreciată ca excepțională de către echipa europeană de profesori.

Utilizarea spațiului virtual e-Twinning, ca spațiu de lucru pe tot parcursul derulării proiectului a constituit o altă activitate de formare inclusă pe agenda de lucru, alături de alegerea logo-ului proiectului. Au contribuit dna profesoară Maria Clara Silva, de la școala portugheză, și prof. Alexandru Covaci.

În contextul consolidării dimensiunii europene a educației, respectiv a elementelor de multiculturalitate, au fost abordate și aspecte legate de prezentarea culturii și mentalităților românești (profesor istorie Pop Daniela). Celebrarea Zilei Naționale a României, alături de elevii, părinții și profesorii din școala noastră a conferit o notă aparte acestei reuniuni transnaționale, cu ecouri pozitive în rândul tuturor participanților, consolidând totodată poziția școlii noastre în comunitatea locală și europeană.

Sprijinul acordat de Comisia Europeană pentru elaborarea acestei publicații nu constituie o aprobarea a conținutului, care reflectă doar opiniile autorilor, iar Comisia Europeană nu poate fi trasă la răspundere pentru orice utilizare a informațiilor conținute în aceasta.