monitorulcj.ro Menu
Educație

Elevii Colegiului Tehnic de Transporturi Transilvania, Cluj-Napoca, întâlnire transnațională în cadrul proiectul Erasmus + ,,Patrimoines: s’engager au présent pour sauver l’avenir” (P)

Între 4-9 noiembrie 2019, 4 elevi și 2 profesori reprezentând Colegiul Tehnic de Transporturi “Transilvania” Cluj-Napoca, au participat la a 5-a întâlnire transnațională din cadrul proiectului Erasmus+,,Patrimoines: s’engager au présent pour sauver l’avenir”, nr. 2018-1-FR01-KA229-047981.

Această întâlnire a avut lor în orașul italian Siracusa fiind găzduită de liceul de stat “M.F.Quintiliano”.

Elevii clujeni Anghel Darius, Stoica Ionuț, Muntean Andrei, Vagner Robert și profesorii Teșa Laura și Țîrc Ștefania s-au alăturat echipelor celorlalți parteneri: Liceul Polyvalent de l’Edit, Franța, S.O.U. ,,Dimcho Bebelyanov”, Bulgaria, Collège Jeanne d’ARC, Franța, liceul EL Chaparil, Spania.

Programul intalnirii a urmărit atingera obiectivelor menționate incă din titlul întâlnirii : “Revivre le passé pour améliorer un futur durable”. Echipa din Italia s-a străduit să ne prezinte patrimonial cultural și natural al Siciliei și felul în care acesta a fost păstrat și îmbogățit de-a lungul anilor.

În prima zi, am făcut o călătorie în trecutul și prezentul creștin al Siracusei  prin vizitarea catacombelor dedicate Sfântului Ioan și a Catedralei Madonna Delle Lacrime, urmând să ne întoarcem spre Antichitate, odată cu vizitarea Văii Templelor, unde am putut admira edificii ce datează din perioada greacă și romană, înscrise pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Am admirat și orașele italienești Noto și Agrigento. Importanța culturală a acestora este recunoscută pe plan mondial.

Participanții la întâlnirea transnațională au avut parte de o experiență inedită în ceea ce privește Rezervația Naturală Vendicari, unde au putut observa păsări flamingo, în mediul lor natural. Tot aici, au primit informații legate de istoria ocupațiilor din zonă, putând vizita o tonara, construcție antică în care se pregătea și conserva tonul pescuit în zonă.

Întâlnirea a constituit o experiență unică pentru toți participanții, atât prin bogăția culturală cu care au venit în contact, prin conștientizarea necesității protejării patrimoniului cultural și natural, cât și prin modul cum au reușit să lege prietenii, ceea ce a contribuit la îmbunătățirea competențelor de comunicare în limba franceză și engleză și la dezvoltarea lor personal. Pentru mai multe informații despre activitățiile desfășurate până în prezent, accesați pagina de facebook a proiectului https://www.facebook.com/ErasmusPatrimoines/ sau site-ul proiectului: https://patrimoinenaturel.jimdofree.com