Educație

Emil Boc, la 100 de ani de UBB: „Universitatea, gardianul democrației, inima cetății!”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a ținut un discurs, luni, la sesiunea solemnă din cadrul Galei Centenar UBB, organizată de Universitatea „Babeș-Bolyai” cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înființarea Universității românești la Cluj.

Emil Boc, la 100 de ani de UBB: „Universitatea, gardianul democrației, inima cetății!”, sursă foto: captură video Facebook Emil Boc Emil Boc, la 100 de ani de UBB: „Universitatea, gardianul democrației, inima cetății!”, sursă foto: captură video Facebook Emil Boc

Cu acest prilej, edilul a ținut să felicite, în numele comunității clujene, conducerea universității pentru performanțe și a transmis un mesaj de recunoștință pentru „contribuția inegalabilă a UBB la dezvoltarea și promovarea municipiului Cluj-Napoca”, pentru „perpetuarea și valorificarea spiritului academic clujean”, respectiv pentru „impactul pozitiv remarcabil asupra generațiilor de studenți ce reprezintă viitorul României”.

„Acum 100 de ani, în această sală (n.red. sala Aula Magna), Vasile Pârvan rostea celebrul discurs «Datoria vieții noastre». Ce îi răspundem lui Vasile Pârvan acum, la 100 de ani? Ce îi răspundem lui Iuliu Hațieganu sau lui Sextil Pușcariu? Datoria vieții noastre s-a împlinit. Am să vă dau trei argumente. Primul: universitatea este inima cetății, este cel mai important motor de dezvoltare a comunității noastre, este avantajul strategic competitiv al Clujulul, a fost, este și va rămâne. Economia bazată pe cunoaștere reprezintă viitorul, de aici vor veni investițiile și slujbele mai bine plătite”, a precizat Emil Boc.


„Doi: Universitatea «Babeș-Bolyai» este cea mai bine clasată universitate românească în clasamentele internaționale și, în special, în clasamentul Shanghai. Trei: Transilvania a fost, este și va fi spațiul în care românii, maghiarii, germanii se vor defini unii prin alții. UBB are trei limbi oficiale, arătând deschiderea, modernitatea, europenismul care o caracterizează”, a mai punctat primarul.

Acesta și-a pus întrebarea „cum va fi Universitatea clujeană în următorii o sută de ani?”. Boc susține că rolul UBB nu se oprește la cursurile predate sau la articolele publicate în reviste de specialitate, afirmând că Universitatea trebuie să fie „un gardian al valorilor democrației, al spiritului european”.


„Îmi doresc ca peste 100 de ani Universitatea clujeană să fie un factor de referință pentru toți studenții din UE, de la Manchester, München, Berlin, Braga, Varșovia, Budapesta să audieze formatul digital al cursurilor susținute de universitarii clujeni. (...) Noi vom fi parte din acel spațiu universitar și european”, a conchis Emil Boc.

abonare newsletter