monitorulcj.ro Menu
Educație

Concursul Euroscola la Colegiul Național Pedagogic "Gheorghe Lazăr" din Cluj-Napoca (P)

Parlamentul European a creat programul Euroscola pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană și pentru a promova participarea lor la construcția Uniunii Europene.

Programul reunește periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcționează Parlamentul European, de a se cunoaște între ei, de a-și împărtăși viziunile și așteptările.

Evenimentul Ziua Euroscola este organizat la Strasbourg de mai multe ori pe an. Fiecare eveniment reunește peste 500 de elevi din toată Uniunea Europeană.


La evenimentele Ziua Euroscola organizate la Strasbourg în anul 2020, pot participa echipele de elevi care s-au clasat pe primele locuri în cadrul concursului național Euroscola în anul 2019

Concursul "Euroscola" din acest an școlar presupune desfășurarea unui proiect de campanie de informare și conștientizare a publicului larg cu privire la rolul educației și al învățării unei meserii pornind de la una dintre poveștile de succes întâlnite, a unei persoane care a reușit să aibă un parcurs demn și frumos în viață prin educație și practicarea unei meserii.


Elevii din clasa a XI-a A de la Colegiul Național Pedagogic "Gh. Lazăr" din Cluj-Napoca au ales ca model o persoană respectată și îndrăgită, doamna profesor de fizică, Corina Lavinia Toma, care a fost profesoara lor de fizică în clasa a IX-a. Doamna profesor, doctor în fizică, pe lângă faptul că a educat mai multe generații de elevi la nivelul  olimpiadelor internaționale, a fost și este implicată în numeroase proiecte naționale și internaționale de fizică  dezvoltate de Network for Astronomy School Educationa (NASE), European Space Agency (ESA), Norwegian Centre for Space-Related Education (NAROM), Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială – România (ESERO România) sau de  Resources for Open Science in Astronomy (ROSA).

Relația dintre clasă și profesor a depășit limitele date de programul școlar prin activitățile extrașcolare la care au participat împreună. Una dintre aceste activități a fost participarea la Festivalul "Ciencia en accion" Alcoi, Spania, în luna septembrie a acestui an. Echipa formată din trei eleve din clasa a XI-a A, îndrumate de doamna profesor Corina Toma, a prezentat în cadrul acestui festival cu participanți din zece țări, un experiment legat de puterea Soarelui. Această experiență a fost una deosebită pentru elevele implicate, care au fost puse ăn situația de a prezenta în limba engleză acest experiment grupelor de vizitatori de diferite vărste și naționalități.


Echipa de elevi și profesori participanți la concursul Euroscola și-au propus să valorifice acest model de dascăl competent invitând-o pe doamna profesor la o întâlnire cu elevii din școală în Sala festivă a liceului. Doamna profesor a împărtășit cu emoție amintiri și experiențe profesionale, fiind o inspirație și un model de viață pentru elevii care vor fi la rândul lor educatori sau profesori și nu nu doar pentru ei, ci și pentru profesorii participanți.

Proiectul este încă în derulare, elevii din proiect vor avea întîlniri în alte școli cu elevi de gimnaziu și de liceu. Aceștia vor desfășura activăți interactive prin care vor provoca elevii la discuții pe marginea importanței educației.


Puteți să ne urmăriți pas cu pas activitățile viitoare și rezultatele proiectului nostru pe pagina web a liceului www.pedacj.ro și pe pagina de Facebook Concurs "Euroscola"- Colegiul Național Pedagogic "Gh. Lazăr" Cluj-Napoca.
Coordonator de proiect,  profesor  Marilena Faiciuc