Educație

Flavius Buzilă, solistul trupei Hara şi fost profesor: „Performanţele nu se măsoară în diplome. Nu mai îndopaţi copiii cu exerciţii“

Solistul trupei Hara, Flavius Buzilă (45 de ani), fost profesor de limba engleză, a criticat sistemul de învăţământ românesc, fiind de părere că este unul „învechit“, iar elevilor le este îngrădită creativitatea.

Înainte să devină cântăreţ, solistul trupei Hara Flavius Buzilă a fost profesor de limba engleză la Şcoala primară 10 – Zorilor din Cluj-Napoca.

Într-un interviu pentru Libertatea, cântăreţul a vorbit despre sistemul de învăţământ românesc, fiind de părere că este unul învechit, unde elevii sunt „îndopaţi“ cu exerciţii, fiindu-le îngrădită creativitatea.


Flavius Buzilă are o fetiţă de 12 ani, elevă în clasa a VI-a.

„Nu pot să le spun părinţilor decât că trebuie să caute profesori pasionaţi, care să le încurajeze copiilor entuziasmul şi creativitatea. Nu le mai cereţi profesorilor să îndoape copiii cu exerciţii, cu probleme, pentru că performanţele nu se măsoară în diplome, ci în fericirea că încă un omuleţ şi-a găsit drumul în viaţă şi împlinirea!“, recomandă fostul profesor.


Solistul trupei Hara a povestit cum era el în rolul de profesor, dar şi ce le lipseşte, în viziunea lui, dascălilor din şcolile din România.

„Ce le lipseşte profesorilor de astăzi? Entuziasm şi bucurie. Stau şi mă gândesc, după mesajele pe care încă le primesc, ce aveam eu atât de special atunci, de nu m-au uitat copiii? Experienţă? Nici vorbă, eram la început, prima mea slujbă! Prestanţă? Îmi vine să râd, aveam părul lung, glumeam încontinuu, nu ştiam ce-i ăla sacou ori cravată. Seriozitate? Dacă asta înseamnă să îţi fie caietul liniat la dungă din timp şi să ţii toate şedinţele cu părinţii, clar, am fost unul dintre cei mai neserioşi profesori. Dar aveam bucuria pe care o împrumutau copiii odată cu materia predată. Eram fericit că mă întâlnesc cu ei, eram nerăbdător să le văd ochii curioşi, mă bucuram de micile lor succese şi râdeam când o dădeau în bară. Ne inspiram reciproc, cântam la chitară, făceam cumpărături fictive împreună în limba engleză, le scriam piese de teatru, ne mascam împreună de Halloween. Nimic din astea nu era în vreo programă sau «plan de învăţământ». Pentru că nicio programă, niciun ministru, niciun inspector nu va putea şti vreodată ce se întâmplă în clasa ta, care sunt poveştile elevilor tăi, cu ce frici şi speranţe vin ei la şcoală, cu ce frici sau bucurii se întorc acasă“, a declarat solistul, potrivit sursei citate.


Trupa Hara a fost înfiinţată în mai 2000 la Cluj-Napoca la iniţiativa profesorului de engleză Flavius Buzilă, care şi-a propus să aducă un suflu nou, proaspăt în muzica românească.

Ultimele Stiri
abonare newsletter