Educație

Primăria se chinuie de doi ani cu o nouă creşă în Mănăştur

Primăria municipiului Cluj-Napoca promite, de cel puţin doi ani, o nouă creşă pe strada Grigore Alexandrescu nr. 47 A (Mănăștur) cu 120 de locuitori.

Primăria Cluj-Napoca va aloca peste 12,1 milioane lei (2,5 milioane euro) pentru construirea creşei de pe Grigore Alexandrescu nr. 47A, faţă de 12,5 milioane lei (peste 2,7 milioane euro) cât costa ridicarea aceluiaşi obiectiv în urmă cu doi ani.

Consilierii locali vor aproba în şedinţa de marţi actualizarea indicatorilor tehnico-economice pentru construirea creşei de pe Grigore Alexandrescu nr. 47A.


Durata totală a execuției va fi de 24 de luni. Creșa va avea un regim de înălțime parter, etaj plus un etaj retras. Noua creșă va fi structurată astfel: spațiu de acces (hol, scară), cabinet medical, 6 grupe a câte 15 copii fiecare, dormitoare, camere de joacă, grup sanitar, birouri, vestiare, oficiu personal, sală de ședințe, spațiu de joacă în aer liber.

Potrivit referatului de aprobare, obiectivul de investiţii „Construire creşă de cartier strada Grigore Alexandrescu” este cuprins la finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală conform listei obiectivelor de investiţii aprobate pentru judeţul Cluj în perioada 2017-2020 de Ministerul Dezvoltării Regionale.


Numărul de locuri din creșe e total insuficient față de cereri. Primăria Cluj-Napoca are doar câteva sute de astfel de spații pentru care, anul, "se bat" mii de părinți și copii.

"Din nefericire, un lucru este adevărat: numărul de creșe este insuficient, chiar dacă am construit foarte multe creșe în ultimul an. Dată fiind populația Clujului, în creștere, nu facem față la aceste provocări și de aceea noi, în fiecare an, din buget, alocăm milioane de euro pentru construcția de creșe", spunea recent primarul Emil Boc.


Primăria Cluj-Napoca a alocat deja peste 4 milioane de lei (aproape un milion de euro) pentru construirea unei creşe în cartierul Grigorescu.

Promisiunea construirii unei noi creşe în cartierul Grigorescu nu este nouă. Din 2014 Primăria Cluj-Napoca se chinuie să finalizeze acest obiectiv, dar între timp, firma (SC Gentilia Construct SRL) cu care a încheiat contractul de execuţie a intrat în faliment, în februarie 2017 intervenind rezilierea contractului.


Între timp, şi valoarea acesteia a crescut. Dacă în 2014 valoarea contractului era de 3,8 milioane lei, acum, suma totală se ridică la 4,11 milioane de lei, iar firma care se va ocupa de finalizarea lucrărilor este SC Canion Impex SRL. Aceeaşi firmă va construi şi noua creşă din Mănăştur.

Creşa ar urma să fie construită pe strada Donath la numărul 238, iar durata totală a execuţiei va fi de 16 luni.


Aici se vor construi patru camere de joacă pentru copii, patru dormitoare, grupuri sanitare, trei oficii pentru primirea alimentelor, o spălătorie, vestiare pentru copii (cu dulăpioare pentru haine şi încălţăminte), o sală de festivităţi, un cabinet medical şi spaţii tehnice.

Noua creşă va putea găzdui până la 80 de copii.

Municipiul Cluj-Napoca are în acest moment un total de 15 creșe cu 1.142 de locuri, mult prea puțin pentru cererea uriașă. Anul acesta, aproape 1.000 de copii nu au mai ajuns la creșă din cauză că nu erau suficiente locuri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter