Educație

Rezultatele la Evaluarea Națională, afișate marți. Notarea lucrărilor și reguli la contestații

Rezultatele de la Evaluarea Națională vor fi afișate la avizierele școlilor, pe site-ul Ministerului Educației și pe portatul edupedu.ro marți, 25 iunie.

Acestea sunt primele rezultate obținute de elevi la examen și vor fi afișate până la ora 12:00, prevede calendarul de Evaluare Națională.
Elevii își vor vedea marți dimineață notele de la examene, iar cei nemulțumiți pot să depună contestații, în aceeași zi.

Calendarul de Evaluare Națională 2019 prevede că depunerea contestațiilor are loc marți, 25 iunie, între orele 14:00 și 20:00. Profesorii evaluatori au la dispoziție 3 zile pentru soluționarea contestațiilor. Rezultatele finale de la Evaluarea Națională vor fi afișate pe 29 iunie 2019.
Fiecare lucrare de examen este corectată și punctată de către doi profesori, care lucrează în săli separate.


Evaluarea lucrărilor de examen se face “cu respectarea strictă a baremului”, pe baza unui punctaj pe scara 1-100; se acordă 90 de puncte pentru răspunsurile corecte și complete și 10 puncte din oficiu. După evaluare, fiecare profesor stabilește nota prin împărțirea la 10 a punctajului obținut de elev, fără rotunjire, și o trece pe lucrare, se arată în metodologie.

Dacă diferența dintre notele date de cei doi profesori evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct, atunci notele se trec pe lucrare cu cerneală roșie și cei doi semnează.


Nota finală este calculată de președintele comisiei de examen (adică de director sau directorul adjunct al școlii) și reprezintă media aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori, fără rotunjire.

Dacă diferența dintre notele puse de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, atunci lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori numiți de președintele comisiei. Nota finală este apoi calculată luând în considerare cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note/valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale.

Contestațiile

Elevii care depun contestații semnează, alături de părinți, o declarație-tip, în care se menționează că au luat la cunoștință că nota pe care o vor obține la contestație poate să le modifice nota inițială fie prin creștere, fie prin descreștere.


În cadrul etapei de contestații, notele puse după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială.

Dacă se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie, formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații.


Nota de la contestații este definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota primită inițial. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de elev la proba respectivă.

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter