monitorulcj.ro Menu
Educație

Elevii Colegiul Tehnic „Napoca” se alătură tinerilor din șase țări europene în lupta împotriva consumului de droguri (P)

În săptămâna 27-31 mai 2019, Colegiul Tehnic „Napoca” a organizat o reuniune transnațională în cadrul proiectului Erasmus+ No: 2018-1-UK01-KA201-048203 „Abordarea abuzului de substanțe în rândul tinerilor din Europa”, ce are drept scop abordarea abuzului de substanțe în rândul tinerilor din Europa, alături de alte șase școli și organizații de tineri din Anglia, Turcia, Grecia, Polonia, Italia.

Doamna Marinela Marc, directorul Colegiului Tehnic „Napoca” și membru în echipa de proiect ne-a mărturisit că: „Proiectul își propune implementarea unui program de prevenire a utilizării și abuzului de substanțe psihoactive, prin implicarea elevilor în activități care promovează un stil de viață sănătos, prin crearea de instrumente necesare dezvoltării și exersării competențelor sociale, care să permită tinerilor rezolvarea problemelor, asumarea responsabilității pentru finalizarea sarcinilor și găsirea de soluții creative. Un alt scop al proiectului este acela de a evidenția rolul parteneriatelor dintre  ONG- uri și școli, în calitate de catalizatori ai schimbării comunităților, oferind elevilor și întregii comunității oportunitatea de a beneficia de  experiențe favorabile în procesul de învățare și dezvoltare. Acest proiect transnațional va permite elevilor și cadrelor didactice oportunitatea de a cunoaște stilul de viață al diferitelor comunități din Europa și de a identifica, prin dialog intercultural și schimb de bune practici, soluții la problemele comune ale cetățenilor europeni”.

Programul a început cu o vizită la primăria municipiului Cluj-Napoca, unde parteneriilor europeni le-a  fost prezentat  profilul strategic și avantajele competitive ale Clujului, precum și factorii cheie de dezvoltare pe care mizează comunitatea noastră: inovarea, creativitatea și educația tinerilor, cea mai valoroasă resursă a orașului. Discuția a inclus și principalele proiecte pe care le practică municipalitatea clujeană în vederea unei dezvoltări durabile a orașului și a creșterii calității vieții pentru locuitorii Clujului.


Pe parcursul celor cinci zile de activități, s-au desfășurat ateliere de prevenție a consumului de droguri, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj, work-shopuri de alimentație sănătoasă, în parteneriat cu Centrul de Nutriție Integrată Nutriwell Cluj-Napoca.

De asemenea, oaspeții au avut ocazia să descopere obiectivele turistice ale municipiului și ale regiunii, prin organizarea unor excursii la Salina Turda, la Cetatea de la Alba-Iulia și la Sighișoara, să cunoască tradițiile poporului roman, să experimenteze din gastronomia autohtonă.


A fost un eveniment reușit, în cadrul căruia partenerii europeni au apreciat modernitatea orașului nostru, grija acordată de autorități tinerilor, nivelul de pregătire al elevilor români, proiectele care se derulează în școli, ospitalitatea cu care au fost întâmpinați peste tot, locurile frumoase pe care le-au vizitat.