monitorulcj.ro Menu
Educație

Elevi clujeni implicaţi într-un proiect pentru valorificarea patrimoniului (P)

Între 19 şi 25 mai 2019, Liceul spaniol IES EL Chaparil din orașul Nerja a găzduit a treia întâlnire transnaţională din cadrul proiectului Erasmus+,,Patrimoines: s’engager au présent pour sauver l’avenir”, nr. 2018-1-FR01-KA229-047981.

Din partea Colegiului Tehnic de Transporturi “Transilvania” au participat la această întâlnire elevii Feier Daniel, Bothaza Gabriel, Mărină Laurian Vlad, Buș Andrei și profesorii Teșa Laura și Ganea Ioan. Aceştia s-au alăturat echipelor celorlalți parteneri: Liceul Polyvalent de l’Edit, Franța, SOU ,,Dimcho Bebelyanov”, Bulgaria, Collège Jeanne d’ARC, Franța, I.I.S.S. “Quintiliano”, Italia.

Pe parcursul acestei întâlniri au fost organizate diverse activități la care au participat elevii și profesorii din toate ţările partenere. Ei au fost invitați să descopere patrimoniul natural și cultural al orașului Nerja, dar și al regiunii din care face parte, Andaluzia, titlul acestei întâlniri fiind: “Les patrimoines hérités: où le passé rejoint le présent.”


Participanții la întâlnire au descoperit fauna și flora regiunii vizitând o parte din parcul natural Acantilados de Maro, situat pe coasta vestică a Spaniei. Deși drumeția a fost lungă și terenul a fost accidentat, a meritat efortul. Ghidul care ne-a însoțit a explicat elevilor importanța protejării speciilor pe cale de dispariție din regiune și cum ar putea elevii să ajute la protejarea acestora.

Peștera din Nerja este una dintre cele mai vizitate locuri ale zonei. Aceasta a fost locuită încă din timpurile preistoriei, dovadă fiind picturile descoperite pe pereții peșterii. Acolo în peșteră am descoperit o altă lume, o lume miraculoasă creată prin puterea nemărginită a apei. Cea mai mare coloană naturală din lume se găsește în acestă peșteră, iar noi am avut ocazia să o admirăm. Am descoperit cât de importantă este munca oamenilor de știință care muncesc pentru a conserva această minune a naturii.


Am descoperit istoria și patrimoniul cultural al Andaluziei vizitând Palatul Alhambra, monument UNESCO care îmbină tradiția creștină cu cea musulmană. Pentru a înţelege mai bine un popor este important să-i cunoaştem rădăcinile, istoria. Păstrarea acestor tradiții în memoria generațiilor actuale și viitoare este scopul acestui proiect.

Pulgarin Bajo este o fermă tipic andaluză. Datorită situației economice actuale ea nu mai este funcţională și proprietarul său a transformat-o în muzeu. Această fermă este o lecție de istorie palpabilă. De la bucătăria tradițională, la grajdul animalelor, trecând prin locul unde se producea uleiul de măsline, această fermă rămâne o capsulă în timp, prezentând generațiilor actuale cum se desfășura viața țăranilor andaluzi de acum câteva sute de ani.


În ultima zi, elevii au participat la trei ateliere în cadrul cărora ei au trebuit să realizeze o sinteză a tuturor elementelor de patrimoniu văzute în zilele anterioare. 

Întâlnirea de lucru a fost o experiență deosebită pentru toată lumea, atât prin diversitatea activităților educative desfăşurate, cât și prin faptul că am putut descoperi alți oameni și o altă cultură. Pentru mai multe informații accesați pagina de facebook a proiectului https://www.facebook.com/ErasmusPatrimoines/ sau site-ul proiectului: https://patrimoinenaturel.jimdofree.com