monitorulcj.ro Menu
Educație

Colegiul Tehnic „Ana Aslan” împreună cu elevi din 5 țări europene pun în scenă piesa „Păcală’s Doings” în cadrul proiectului Erasmus + „Our Common European Tale” (P)

În cadrul proiectului Erasmus+ KA2 „Our Common European Tale” (2017-2019), în perioada 25-29 martie Colegiul Tehnic „Ana Aslan” a găzduit ultima mobilitate de proiect, cu tema „Anecdote, snoave și povești populare umoristice din folclorul românesc.”

În cele 5 zile au fost programate activități de învățare pentru elevi sub formă de ateliere de teatru, de dans și ore de muzica precum și prelegeri pe tema folclorului popular românesc și a umorului popular.

Obiectivul acestei mobilități a fost de a încuraja elevii participanţi să descopere și să aprecieze patrimoniul cultural național romanesc dar și de a consolida sentimentul de apartenență la un spațiu european comun. Ne-am dorit să celebrăm patrimoniul național și european prin evenimentele și activitățile gândite pentru a le permite elevilor și profesorilor să se apropie mai mult de tot ceea ce înseamnă patrimoniu cultural, să recunoască contribuția acestuia la modelarea personalității dar și a vieții de zi cu zi.


Pentru a marca ziua internaţională a Teatrului, în data de 27 martie, delegația formată din 10 elevi și 8 profesori din cele 5 ţări partenere (Ungaria, Croația, Portugalia, Italia şi Danemarca) alături de elevii români care i-au găzduit, au fost oaspeți ai Teatrului Național Cluj-Napoca în cadrul activităților organizate cu prilejul Zilei Porților Deschise. Joi, 28 martie au fost oaspeți ai Muzeului Etnografic al Transilvaniei unde au beneficiat de lecții-atelier pe tematica folclorului românesc, a literaturii populare și a dansului popular.

În cadrul parteneriatului Erasmus+ dintre cele 6 școli partenere (Ungaria, Croaţia, Portugalia, Italia, Danemarca și România) ne-am propus să descoperim părți comune ale patrimoniilor naționale și ceea ce leagă spiritualitatea românească de alte țări europene. Deoarece nu ne gândim la patrimoniul cultural ca la ceva static, aparținând trecutului ci ca la o realitate care evoluează prin modul în care ne raportăm la el, prin implicarea noastră, aceste lecții organizate în mobilităţile din cadrul parteneriatului nostru, transmit generației tinere o valoare universală atât pentru noi ca indivizi cât și pentru comunitățile noastre, contribuind la afirmarea bogăției patrimoniului cultural românesc și european dar și la descoperirea diversității prin inițierea unui dialog intercultural despre lucrurile pe care le avem în comun.


Produsul concret de proiect la care au lucrat cei 10 elevi străini împreună cu elevii români a fost o piesă de teatru în limba engleză, cu un scenariu original scris de către un grup de elevi ai Colegiului Tehnic „Ana Aslan” sub coordonarea dramaturgului Alexandra Felseghi, a actriței Raluca Lupan și a doamnei profesor Andreea Suciu, coordonatorul național al proiectului. După 4 zile de muncă intensă și repetiții de teatru, vineri, 29 martie, piesa `Păcală’s Doings` a fost prezentată pe scena Palatului Urania în fața publicului format din elevi, părinți și profesori.

Paginile proiectului: https://www.facebook.com/OurCommonEuropeanTale/


https://www.our-common-european-tale.com/ https://twinspace.etwinning.net/54268/home

Coordonator european: BUDAPESTI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM PETRIK LAJOS Két tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziuma din Budapesta, Ungaria


Școli partenere: Colegiul Tehnic „Ana Aslan” Cluj-Napoca, România

Liceo Scientifico Statale B. Rossetti, San Benedetto del Tronto, Italia;


Borupgaard Gymnasium, Ballerup/copenhaga, Danemarca;

Agrupamento de Escolas Anselmo de Andrade, Almada/Lisabona, Portugalia; 

I. gimnazija Osijek, Osijek, Croatia