Educație

Studiezi Dreptul sau Chimia, dar îţi place să pictezi? UBB organizează prima expoziţie dedicată studenţilor cu talent în arte vizuale

Studenţii talentaţi în domeniul artelor vizuale, dar care urmează alte specializări din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, au ocazia de a îşi expune creaţiile în expoziţii organizate special pentru ei în cadrul programului UBBArt, lansat săptămâna acesta la Cluj.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Patrimoniu a UBB, proiectul a fost gândit pentru a da ocazia studenţilor să evolueze şi în această direcţie, în condiţiile în care universitatea nu are linii de studiu în domeniul artelor.

În prima expoziţie organizată, care va fi deschisă până în 29 martie, şi-au expus lucrările 16 studenţi, de la facultăţi precum Drept, Biologie, Istorie, Teologie, Litere, Chimie.


"Aceasta este prima expoziţie de artă a studenţilor UBB - UBBArt. Acest proiect s-a născut din dorinţa de a arunca o provocare studenţilor noştri de a prezenta lucrări de artă proprii. Am fost surprinşi de numărul lucrărilor la această primă expoziţie, 44, dar mai ales de diversitatea acestora. Avem, astfel, lucrări de pictură în diferite tehnici, gravură, desen, fotografie şi chiar benzi desenate. Avem o diversitate excepţională, dar şi o calitate surprinzătoare", a spus curatorul expoziţiei, Cristina Sântămărian.

La rândul său, directorul Direcţiei de Patrimoniu a UBB, Ana Sima, a arătat că univesitatea sprijină de mai mulţi ani artiştii consacraţi prin organizarea de expoziţii, iar acum a venit şi rândul studenţilor.


"Este un eveniment inedit. UBB găzduieşte în galeria 'Paul Sima' artişti consacraţi. Ideea de a ne adresa, de data aceasta, studenţilor este bine venită pentru că universitatea din Cluj are 21 de facultăţi, dar niciuna dintre acestea nu este de artă, de pictură. Studenţii aceştia se pregătesc să devină cercetători, profesori, biologi. Aşadar ineditul expoziţiei rezidă tocmai în aceea că ei se pregătesc să devină altceva, dar lucrările selectate sunt ale unor artişti în devenire", a spus directorul Direcţiei de Patrimoniu, Ana Victoria Sima.

Aceasta a mărturisit că, de multe ori, este întrebată, ca şi cadru universitar, cum sunt studenţii din noile generaţii.


"Sigur, aproape toţi se aşteaptă la răspunsul: mai slabi decât generaţiile noastre. Trebuie să vă mărturisesc că răspunsul meu îi dezarmează pe cei care întreabă, pentru că studenţii noilor generaţii sunt oameni cu o deschidere cu totul excepţională", a mai spus Ana Sima.

Cei mai mulţi dintre studenţii care au expus lucrări în această expoziţie au declarat că exersează desenul sau pictura de când erau mici şi că această formă de artă îi ajută de multe ori să se exprime mai bine decât o fac prin vorbe. Unii dintre tineri au spus că domeniul în care studiază îi inspriră atunci când pictează, cum este cazul unei studente la Facultatea de Biologie sau a altuia, la Istorie, alţii au spus că sunt pasionaţi de mici de benzi desenate sau de anumite tehnici, pe care le exersează, uneori chiar şi în timpul sesiunilor de examene, ca formă de relaxare.


Expoziţia UBBArt 1 cuprinde 44 de lucrări, expuse în clădirea universităţii de pe strada Moţilor 11, expoziţia urmând să rămână deschisă până la finalul lunii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter