Educație

Sindicaliştii din învăţământ: Nu avem nevoie de bâjbâieli în Educaţie

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Cluj Lucia Cojocaru consideră că ministrul demisionar al Educaţiei Valentin Popa a făcut unele greşeli de neiertat. De aceea, demisia sa este binevenită, spune aceasta.

“Am avut foarte multe reclamaţii în ce priveşte minorităţile.  Într-adevăr domnul Valentin Popa a comis nişte greşeli pe care noi nu le putem accepta în teritoriu. Foarte greu am putut aplana, de exemplu, aceste situaţii, mă refer la secţiile maghiară şi germană din unităţile şcolare din Cluj. Suntem de acord şi chiar e binevenită această demisie”, a declarat Lucia Cojocaru. 

Să fie un cunoscător al învăţământului preuniversitar

În ceea ce îl priveşte pe viitorul ministru al Educaţiei, aceasta spune: “Dorim să fie un bun cunoscător al învăţământului, mai ales al învăţământul preuniversitar, să avem cu cine colabora, să avem un dialog permanent. Sperăm să fie un om care cunoaşte problemele cu care ne confruntăm zi de zi, în primul r\nd”.


Reformele nu se fac cu schimbări de la o zi la alta

În acelaşi timp, reprezentanţii FSLI la nivel naţional atrag atenţia că schimbările dese la nivelul conducerii în sistemul educaţional pun piedici reformelor.

"O reformă reală în sistemul de învăţământ nu poate fi făcută cu schimbări de la o zi la alta şi cu oameni care nu pot continua proiectele care au fost deja discutate cu partenerii sociali", au transmis aceştia.
În acest sens, FSLI face apel la reprezentanţii Guvernului să propună "cu mare responsabilitate" persoana care va ocupa portofoliul Educaţiei, care trebuie să fie "un profesionist, un bun cunoscător al sistemului de învăţământ, un om onest, transparent şi deschis dialogului social", care îşi doreşte ca şcoala românească să evolueze şi care nu ocupă doar o funcţie politică. În acelaşi timp, este necesară colaborarea între factorii de decizie, asociaţiile de părinţi şi elevi şi federaţiile reprezentative din educaţie.


"Nu avem nevoie de bâjbâieli în măsurile noului ministru al Educaţiei Naţionale, ci de un partener interesat în mod real să ajute educaţia', a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Ordonanţa 9, mărul discordiei

Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanţă de urgenţă privind desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităţilor, revenindu-se la forma anterioară a reglementării. Valentin Popa a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei din cauza refuzului asumării acestei OUG.


Ministrul Educaţiei Valentin Popa a demisionat, joi, din funcţie. Decizia acestuia vine după ce UDMR i-a reproşat lui Popa că a introdus în ordonanţa privind predarea limbii române în şcolile cu predare în limbile minorităţilor anumite modificări.

Concret, ordonanţa 9/2018, prevede ca în învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura Română prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate. Potrivit documentului, predarea limbii române în şcolile minorităţilor erau susţinute de către învăţătorii care nu aveau studii universitare de limba română.

Ultimele Stiri
abonare newsletter