Educație

Şcoala începe cu cheltuială. Îi scuteşte uniforma şcolară pe părinţi de nişte costuri?

Începerea noului an şcolar este un motiv de bucurie pentru copii, mai ales pentru cei mici. Pentru părinţi, în schimb, şcoala începe în fiecare an cu cheltuială, deci poate fi un motiv de stres.

La început de an şcolar, o familie din Cluj cheltuie în jur de 500 de lei pe tot ceea ce îi este necesar unui elev din învăţământul primar: rechizite, echipament sportiv, haine, ghiozdan şi uniformă, dacă este cazul. Dacă pretenţiile sunt mai mari- iar acestea cresc cu vârsta- se poate ajunge la peste 800 de lei. Elevii de liceu cheltuie cel mai puţin pe rechizite. Aici însă banii cei mulţi se duc pe haine şi accesorii.

Cheltuielile de la începutul anului şcolar sunt completate pe parcurs, pentru că părinţii sunt nevoiţi să scoată din buzunare alţi bani. Profesorii şi învăţătorii au şi ei cerinţe, în funcţie de materie: caiete şi eventual manuale speciale.  


Lista de cumpărături în clasa a VII-a

Tatăl unei eleve de clasa VII-a, care spune că a cheltuit aproximativ 800 de lei pe cele necesare pentru începerea şcolii, consideră că aceste costuri sunt rezonabile. “Costurile mi se par rezonabile raportate la costurile anului trecut. când avea nevoie şi de ghiozdan, preţul unui ghiozdan de calitate trece de 250 lei. Din suma de 780 lei, reînnoirea garderobei a avut costul de 570 lei, iar rechizitele aproximativ 250 lei. Vom ţine cont că pe parcursul anului vom avea nevoie şi de alte rechizite pe care le vom trece la capitolul consumabile”, spune Laurenţiu T.

Astfel, lista de cumpărături a unei eleve aproape de vârsta adolescenţei este complexă. Aici shoppingul începe de la maieuri şi tricouri noi, blugi, rochie, până la acuarele, penar nou, caiete. Doar rechizitele sunt peste 200 de lei, iar cu hainele şi echipamentul sportiv se poate ajunge la aproape 800 de lei.

La cei mici, mai ieftin

Claudia B. este mama unei fetiţe de clasa întâi. Aici sunt alte cheltuieli, puţin mai mici. Chiar dacă toate lucrurile necesare sunt noi, nu sunt la fel de multe ca în clasele mai mari. Rechizitele- caiete, pixuri, stilou, penar, coperte, ghiozdan, acuarele etc. - ajung să coste în jur de 160-200 de lei. În total, cu haine, echipament sportiv şi uniformă (în jur de 50 de lei) se ajunge la aproximativ 500 de lei.  


“La noi sunt mai puţine caiete, cam patru, doar că noi trebuie să cumpărăm şi materiale speciale, plastelină, acuarele, pensule. În total, pe rechizite am cheltuit până în 200 de lei. Au mai fost şi hăinuţele şi uniforma care a costat cam 50 de lei, câteva bluziţe şi pantofii de sport, în total aproximativ 500 de lei. Ghiozdanul a fost sub 100 de lei”, a spus Claudia B.  

Care sunt costurile într-o librărie

Într-o librărie de cartier, preţurile sunt rezonabile. Un caiet A5 costă 1 leu sau 1 leu şi 20 de bani, preţul unui stilou variază între 7 lei şi 27 de lei. Creioanele colorate cel mai des cumpărate de clujeni costă în jur de 10 lei, iar preţul unui penar neechipat este de 19 lei. De asemenea, preţul unui ghiozdan variază între 50 lei şi 105 sau mai mult, în funcţie de pretenţii.


Uniforma, o necesitate sau ceva învechit?

Este necesară uniforma în zilele noastre? Este o întrebare la care cei mai mulţi elevi de liceu ar răspunde negativ. În multe cazuri însă, uniforma şcolară îi mai scuteşte pe părinţi de nişte cheltuieli.

Pe de altă parte, marile licee din Anglia și din SUA, au uniforme personalizate și este o adevărată cinste să ai voie să poţi purta uniforma şcolii respective.


“Purtarea uniformei e o decizie a consiliului de administrație a fiecărei școli, care au un regulament de ordine interioară. Sunt multe școli care au în învățământul primar obligatoriu sau altele care au chiar și în învățământul gimnazial obligatoriu. Nu prea sunt în învățământul liceal, cu exepția celor private. Aici e o discuție lungă și interminabilă despre cum e mai bine. Chiar dacă mulți nu îmi dau dreptate, eu cred că ar trebui introduse uniforme. Nu uniformele de pe vremea comunismului, ci despre unele personalizate. Marile școli și licee din Anglia și din SUA, toate au uniforme personalizate și este o cinste să ai voie să porți uniforma respectivă. Cred că lucrurile ar trebui gândite puțin altfel și din partea părinților, plus că nu ar mai fi o concurență teribilă care apare în special la liceu, și mai mult la fete, privind ținutele, care trebuie să fie cât mai multe, cât mai extravagante, cât mai scumpe. Ceea ce creează o problemă, o competiție între copii, care nu e tocmai corectă”, spune Valentin Cuibus, şeful ISJ Cluj.  

În municipiul Cluj-Napoca unele instituţii de învăţământ au ales să introducă uniforma, cele mai multe la nivel primar şi gimnazial, mai puţin la nivel liceal.


Dintre acestea amintim Liceul „Nicolae Titulescu”, Şcoala Gimnazială „Ion Creangă”, Şcoala Gimnazială „Iuliu Haţieganu”, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai”, Şcoala Gimnazială Ion Agârbiceanu, Şcoala Gimnazială „Alexandru Vaida- Voievod”, Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu”.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter