Educație

SUA, Rusia şi China, cele mai multe MEDALII DE AUR la Olimpiada Internaţională de Matematică

Echipa Statelor Unite ale Americii s-a clasat pe primul loc la Olimpiada Internaţională de Matematică (IMO), care se desfăşoară la Cluj-Napoca, iar România s-a clasat pe locul 33.

Echipa SUA a obţinut cinci medalii de aur şi una de argint, iar unul dintre concurenţi, James Lin, a obţinut punctajul maxim, 42, câte 7 puncte la fiecare din cele 6 probleme, clasându-se pe primul loc.

Echipa României a ocupat locul 33, cu o medalie de aur, una de argint, două de bronz şi două menţiuni speciale. Echipa României este formată din Ioan Andrei Nicolae (31 de punte, medalie de aur), Ciprian Mircea Bonciocat (30 puncte, argint), Edis Nemiş (22 puncte, bronz), Mihnea Gabriel Doica (21 puncte, bronz), iar menţiuni speciale au obţinut Antonie Ciocan (15 puncte) şi Radu Alexandru Iacob (10 puncte).


Rezultatul este mai slab decât cel obţinut anul trecut la Rio de Janeiro, unde românii s-au clasat pe locul 24.

„Poate că mulţi se uită şi spre locul ocupat de noi în clasamentul pe ţări. Da, am putea spune că este unul slab. Se pot găsi scuze sau motive, dar care poate ar fi bine să fie analizate la rece, după ce se va fi terminat totul. Până la urmă, să ne bucurăm acum de ce avem «de bucurat». Eu cred că merită să-i felicităm (necondiţionat) pe copiii noştri!”, este mesajul transmis de leaderul României la IMO 2018, prof. univ. dr. Cătălin Gherghe.


Pe echipe, primele trei locuri au fost ocupate, în ordine, de SUA (212 puncte; 5 medalii de aur şi o medalie de argint), Rusia (201 de puncte; 5 medalii de aur şi o medalie de argint) şi China (199 de puncte; 4 medalii de aur şi 2 de argint). Pe locurile 4 şi 5 s-au clasat Ucraina (196 de puncte; 4 medalii de aur şi 2 de argint) şi Thailanda (183 de puncte; 3 medalii de aur şi 3 de argint).

Vineri a avut loc ceremonia de închidere a IMO 2018, în cadrul căreia a avut loc şi festivitatea de premiere.


Hafez al-Assad, fiul preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad, a obţinut trei punte la IMO 2018 şi s-a clasat pe locul 486 din 615 concurenţi şi pe ultimul loc în echipa ţării sale.

Conform site-ului IMO, Hafez al-Assad a obţinut două puncte la prima problemă din concurs şi un punct la problema a 5-a.


În total au fost şase probleme, cotate cu câte un maximum de 7 puncte fiecare.

La IMO 2018 au participat 615 concurenţi din 110 ţări.


IMO 2018 se desfăşoară la Cluj-Napoca, în perioada 3-14 iulie.

abonare newsletter