Educație

Universitatea Babeş-Bolyai lansează bursa ''David Prodan'', dedicată cercetătorilor din întreaga lume interesaţi de istoria României

O bursă dedicată cercetătorilor din întreaga lume interesaţi de istoria României şi a Transilvaniei a fost lansată de reprezentanţii Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai, care au inaugurat marţi casa memorială David Prodan.

Casa în care şi-a petrecut ultimii ani din viaţă cunoscutul istoric român David Prodan a fost transformată în spaţiu dedicat cercetării, în care vor avea loc workshop-uri şi evenimente, însă o parte a casei va putea fi pusă, pentru găzduire, la dispoziţia cercetătorilor interesaţi de istoria ţării noastre.

Prin bursa "David Prodan", UBB acordă susţinere persoanelor interesate de o cercetare în acele domenii pe care cunoscutul istoric clujean le-a studiat de-a lungul vieţii - istoria românilor în secolele XVII-XIX, respectiv istoria Transilvaniei.

"Dincolo de faptul că este o casă memorială unde oamenii vor putea să vină, studenţii, cercetătorii, să ia contact direct cu o parte din ceea ce a însemnat viaţa lui David Prodan în acest spaţiu şi cu câteva lucruri rămase de la el, va fi un spaţiu viu, pentru că aici în aceste săli vom desfăşura workshopuri, lansări de carte, discuţii cu bursieri", a spus prorectorul UBB, Ioan Bolovan, la inaugurarea casei memoriale.

Acesta a menţionat că cercetătorilor care aplică la această bursă li se va acorda şi sprijin pentru publicarea lucrărilor, în publicaţiile coordonate de Centrul de Studii Transilvane.

La rândul său, rectorul UBB, Ioan-Aurel Pop, care l-a cunoscut personal pe David Prodan, a evocat personalitatea istoricului român, care la rândul său a fost profesor al universităţii clujene.

"În anul 1962 într-o împrejurare ciudată pe care o povesteşte în memorii a trebuit să renunţe la munca de profesor şi a predat carnetul de partid şi nu a mai colaborat cu universitatea. Au urmat 30 de ani, din '62 până în '92, când a scris zeci de mii de pagini şi a publicat, după calculele mele, vreo 20.000 de pagini de istorie", a spus Ioan-Aurel Pop, potrivit Agerpres.

Casa în care a trăit istoricul clujean aparţine municipalităţii şi a rămas mulţi ani într-o stare avansată de degradare, iar anul trecut, în urma unei discuţii între primarul Emil Boc şi rectorul universităţii, a fost demarat un proiect de reabilitare a acesteia, cu scopul de a oferi un spaţiu cercetătorilor.

Potrivit specialiştilor în istorie de la UBB, academicianul David Prodan (1902-1992) a marcat fundamental scrisul istoric românesc, "impunând standarde de excelenţă în acest domeniu, care a însemnat, în cazul său, mai mult decât o profesie, un adevărat refugiu existenţial".

Etichete: ioan aurel pop ubb
Ultimele Stiri
abonare newsletter