Educație

Daniela Cristea creează jucării educaționale care îi ajută pe copii să învețe despre lumea care îi înconjoară

Daniela Cristea, după o perioadă de timp petrecută în învățământ și în alte job-uri diverse, a decis să își ia viața în propriile mâini și să își deschidă propria afacere. Fiindcă iubește să creeze și iubește copiii, a găsit afacerea ideală pentru ea: creează jucării educaționale.

Daniela Cristea are 31 de ani și în urmă cu 3 ani a pus bazele propriei afaceri, una care implică multă creativitate, multă răbdare și nenumărate satisfacții care, de cele mai multe ori, se materializează în zâmbetele copiilor pe mâinile cărora ajung jucăriile pe care ea le creează.

Jucării pentru dezvoltarea motricității și dezvoltarea fină

Daniela sau Dana, cum îi spun prietenii, este veselă, jovială, vorbăreață, cu toate că, după cum spune ea, de dimineața până noaptea târziu stă aplecată peste masa de lucru și dă contur ideilor care îi înfloresc în minte. Ea creează jucării educaționale, iar cele mai căutate sunt cuburile și cărțile care sunt create mergând pe principiile Montessori. Metoda Montessori a fost elaborată de Maria Montessori, prima femeie fizician din Italia. În anii 1900, aceasta a creat o metodă revoluțională de învățare pentru cei mici care încă este folosită la nivelul întregii lumi, atât în școlile private, cât și în cele de stat. Un mediu conform standardelor Montessori le permite copiilor să învețe despre lumea în care trăiesc, folosindu-se de propriile simțuri. Scopul principal nu este ca cei mici să învețe despre tot felul de lucruri, ci să cultive în mințile acestora plăcerea de a învăța pe tot parcursul vieții.


„O jucărie educațională este bazată pe mai mulți stimuli. Eu lucrez pe partea Montessori, bazată pe dezvoltarea motricității și dezvoltarea fină, coordonarea mâini-ochi a copilului, dezvoltarea acestor abilități, cunoașterea lucrurilor care îl înconjoară, prin joacă. Tot ce îl înconjoară va învăța cu ajutorul unui cub senzorial sau a unei cărți senzoriale. Sau chiar prin intermediul unei păturici senzoriale. Depinde de vârsta copilului”, a explicat Daniela Cristea.

Jucăriile pot fi folosite de copii de la 3 luni până la 6 ani.


De la cuburi la cărți

Dana petrece întreaga zi printre materiale, capse, năsturei, fermoare, mașini de cusut și creează aceste obiecte cu ajutorul cărora, micuții, învață mai ușor despre lumea pe care îi înconjoară. Cele mai căutate jucării sunt cuburile și cărțile educaționale. Ca orice alt cub, cel educațional are șase fețe și pe fiecare dintre ele, Dana „compune” o activitate, în cadrul căreia cel mic se poate juca și poate învăța în același timp.

„Un cub senzorial este făcut din material textil, conține diferite materiale textile, cum ar fi catifeaua, un pluș, un bumbac, diferite texturi pentru ca cel mic, atunci când se joacă, să le simtă și să facă diferența. Pe fiecare parte a cubului sunt diferite activități”, a povestit Dana.


Cărțile, deși au pagini și coperți, sunt și ele, făcute din material texti. Pe fiecare pagină se găsește o nouă metodă de învățare.

„O carte senzorială este o carte cu material. Fiecare filă este alcătuită dintr-o textură de material diferit pe care va avea, la fel ca și cubul, diferite activități, doar că pe parte mai mare. Se pot face peisaje, poate fi pus un curcubeu cu ajutorul căruia va învăța culorile, va avea un nor din care va curge ploaia, va avea un soare cu multe mărgeluțe și zăngănitori care să îl stimuleze. Va învăța să închidă și să deschidă floricele cu ajutorul nasturilor, a capselor sau a scaiului”, a spus tânăra.


Dacă pentru realizarea unui cub Dana are nevoie de cinci ore, în ceea ce privește o carte, lucrurile se complină. Desenul, proiectul, alegerea culorilor, coaserea și detaliile rezultatului final pot să dureze între trei și cinci zile, în funcție de numărul de pagini și complexitatea activităților.

Prin pasiune, satisfacerea unor nevoi educaționale

Daniela Cristea a lucrat o perioadă de timp în învățământ. A fost educatoare și apoi a activat într-un centru educațional. Acolo a văzut că există numeroase neajunsuri când vine vorba de educarea prin joacă a celor mici.


„De mică am fost învățată și am crescut cu războiul de țesut al bunicii și mi-a plăcut întotdeauna să pictez și să creez lucruri frumoase. Am avut parte de un eveniment nefericit în viața mea, așa că am învățat să țin capul sus și să mă axez pe ceea ce îmi place. După ce am terminat cu învățământul, am decis că vreau ceva pentru mine. În învățământ am observat lucrurile care lipsesc într-o grădiniță sau într-un centru educațional, motiv pentru care am început să fac aceste jucării. Am vândut jucării educaționale, doar că pe partea de lemn și cărți. Cu totul altfel de jucării educaționale. Acolo am observat că aș putea să creez eu ceva și să fie un ajutor pentru un copil”, a mărturisit tânăra.

Piața jucăriilor educaționale este în creștere

Drumul parcurs de Daniela Cristea nu a fost unul ușor, mai ales că, la început, știa doar ce dorea să facă, nu și cum să asambleze jucăriile.

„La început a fost puțin dificil pentru că eu nu am făcut nicio școală de croitorie. Nu înțelegeam cum se coase, cum pun elementele împreună, Cum să îmbrac eu fila de la bumbac într-un alt material. Totul am învățat din tutoriale pe partea rusă. Eu ador foarte mult rusoaicele. De la ele am învățat tot ce fac azi, deși nu înțeleg deloc rusa. Plăcerea m-a ajutat să creez ceea ce fac azi”, a povestit Dana.

Însă, în timp, tânăra a învățat, a evoluat și s-a lansat pe o piață care este într-o creștere continuă. Cererile sunt din ce în ce mai multe, iar părinții sunt din ce în ce mai interesați de aceste metode de învățare prin joacă.

„Părinții sunt foarte deschiși, piața este forte mare, s-a dezvoltat foarte mult și părinții caută să învețe despre partea Montessori ți sunt foarte deschiși. Poate azi nu am comenzi, dar mâine s-ar putea să am cinci. Deci cererea există. Sunt foarte receptivi și odată cu părinții învață și ei ceea ce înseamnă jucăriile educaționale și Montessori”, a spus antreprenoarea.

Daniela Cristea niciodată nu face două jucării la fel. Fiecare este personalizată, ține cont de dorințele părinților și mereu încearcă să aducă ceva nou, ceva diferit.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter