Educație

Cluj: Poliţiştii din stradă vor urma cursuri de pregătire psihologică şi antrenament mental

IPJ Cluj va organiza cursuri de pregătire psihologică şi antrenament mental pentru poliţiştii care lucrează în stradă şi care intră cel mai mult în contact cu cetăţenii.

"La nivelul IPJ Cluj, vor fi demarate, în această lună, cursuri de pregătire psihologică cu scopul de a creşte autoritatea poliţiştilor din stradă, din structurile de ordine publică şi poliţie rutieră, şi protecţie a acestora şi a optimiza, din punct de vedere psihologic, modul de pregătire a misiunilor. De asemenea, urmărim eficientizarea intervenţiei propriu-zise. Am pornit de la faptul că poliţiştii sunt supuşi unor condiţii maxime de constrângere şi suprasolicitare emoţională. Au fost create scenarii interactive şi exerciţii practice adaptate situaţiilor reale cu care colegii noştri se confruntă zilnic, situaţii de ultraj în care au fost implicaţi, astfel încât, pe baza a ceea ce vor face în cadrul cursurilor, să favorizăm dezvoltarea unor automatisme în modul de acţiune, în activităţile poliţieneşti, să existe o abordare unitară şi din punct de vedere psihologic a acestor acţiuni", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Ioana Rotaru, psiholog în cadrul IPJ Cluj.

Cursurile se vor axa pe pregătirea poliţiştilor înaintea intervenţiei, dar şi în timpul intervenţiei, pe pregătirea lor mentală, astfel încât să ştie cum să evite situaţii de risc.


"De exemplu, când vorbim de ce are de făcut un poliţist înainte de misiune vom lucra pe antrenament mental, mod de protejare, autoprotecţie, reguli pe care trebuie să le respecte astfel încât să nu fie supus unor riscuri, iar în ceea ce priveşte modul de intervenţie, ne-am focalizat pe modul de comunicare verbală şi non-verbală, între colegi, în echipă, dar şi cu cetăţenii, modalităţi de abordare a situaţiilor de risc conflictuale la care colegii noştri trebuie să intervină şi să îşi păstreze calmul. Vom lucra cu controlul şi managementul eficient al emoţiilor şi pe îmbunătăţirea luării deciziilor în termen scurt, pe managementul luării deciziilor în situaţii de stres", a mai spus Ioana Rotaru.

Potrivit acesteia, prin cursurile respective, poliţiştii îşi vor da seama singuri care sunt riscurile la care se expun, "cât de important este să ştim să comunicăm eficient, să fim fermi în momentul în care avem de aplicat nişte sancţiuni".

Ultimele Stiri
abonare newsletter